Koruna bude jasnou jedničkou, věští Goldman Sachs

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
9. 4. 2009 14:40
V regionu by si do roka měla vést nejlépe ze všech měn
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koruna bude během příštích 12 měsíců jasným vítězem mezi měnami střední a východní Evropy, předpovídají analytici americké banky Goldman Sachs.

Region se podle nich pomalu začíná zotavovat z globální úvěrové krize. "Přestože v příštích třech měsících uvidíme další oslabení měn, naši dlouhodobější předpověď jsme plošně vylepšili," podotkl pro agenturu Bloomberg ekonom Goldman v Moskvě Rory MacFarquhar.

Česká měna během příštího čtvrt roku oslabí k 27,5 koruny za euro. Do roka by ale mohla zpevnit ze současných 26,6 na 25,5 koruny.

Polský zlotý by měl podle prognózy ztratit vůči euru ze současných zhruba 4,4 zlotých za euro na 4,7 zlotých. Během příštího půl roku by ale měl zaútočit úroveň 4,5 zlotých za euro.

Pokles se v nejbližší době bude týkat i maďarského forintu - ten může oslabit na 310 forintů za euro z nynějších 292 forintů. Nicméně za 12 měsíců by měl ztráty vylepšit, a to na 290 forintů za euro.

Přitom ještě před čtvrt rokem analytici Goldman Sachs budoucnost koruny neviděli tak růžově. V lednu ji totiž předpověděli, že do šesti měsíců oslabí až ke 32 korunám za euro a do roka se kurz upraví na 30 korun za euro.

Co je nyní vedlo k vylepšení prognózy? Podle nich pomohl fakt, že se lídři dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa rozhodli čerpat více peněz z Mezinárodního měnového fondu.

Kleslo také riziko odlivu kapitálu - západní banky se totiž nechaly slyšet, že region neopustí. Zároveň se postupně začala stabilizovat situace ve Spojených státech, doplnila banka.

 

Právě se děje

Další zprávy