Kraje začínají mít kvůli propadu daní hluboko do kapsy

Lenka Smyčková
8. 4. 2009 16:42
Z daňových výnosů letos kraje dostanou možná až o tři miliardy méně
V krajských kasách budou chybět miliardy, kraje přemýšlí, co s tím.
V krajských kasách budou chybět miliardy, kraje přemýšlí, co s tím. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Kraje to dlouho tušily a teď to mají potvrzeno. Kvůli hospodářské krizi přijdou o miliardy korun z daňových výnosů.

Jsou to přitom peníze, se kterými kraje počítaly, když sestavovaly rozpočty.

"Oproti minulému roku se bude jednat o částku v řádech miliard korun," řekl Aktuálně.cz Jakub Haas z ministerstva financí. "Pro kraje je to citelná částka, když se jejich příjmy pohybují kolem sto dvaceti miliard."

Kraje teď hledají, kde ušetřit. Některé zvažují také půjčky od bank.

Za první čtvrtletí chybí stamiliony

"Podle mých informací má ministerstvo financí predikci, že při růstu HDP minus 2 procenta bude zásah do veřejných rozpočtů krajů řádově 2,6 miliardy korun. Samozřejmě, do toho na nás ještě budou působit balíčky z NERVu a podobně, takže to číslo může být mnohem vyšší," míní náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný (ČSSD).

MIchal Hašek:
MIchal Hašek: | Foto: Ondřej Besperát

Zatím jsou na tom na Vysočině dobře. Pomohlo jim, že rozpočet na rok 2009 nastavili jen na 97 % loňského rozpočtu. Pokles příjmů z daní se u nich projevil teprve v březnu. Pesimistická varianta kraje počítá s celoročním poklesem příjmů z daní o 200 milionů korun.

To na jižní Moravě očekávají citelnější propad. "Nás ministerstvo informovalo, že kraj z daní dostane letos přibližně o sedm set milionů korun méně," oznámil hejtman kraje Michal Hašek (ČSSD).

A propady v daňových výnosech hlásí i ostatní regiony. Například na Zlínsku v prvním čtvrtletí "vydělali" na daních o 80 milionů korun méně.

O 46 milionů korun méně dostali v prvním čtvrtletí také v Karlovarském kraji. Za celý rok by podle některých prognóz mohlo v karlovarské krajské kase chybět až 200 milionů korun.

Co dál, řeší krajské NERVy

Ve většině krajů už vznikly pracovní skupiny, které ztenčení krajských rozpočtů, ale také například rostoucí nezaměstnanost řeší.

Na jižní Moravě dnes první výstupy představila "Moravská záchranná ekonomická komise kraje" (MOZEK). Více než desítka opatření spočívá jak ve škrtech a šetření, tak naopak v investicích do strategických projektů a řešení nezaměstnanosti.

Společným nákupem elektřiny a plynu mohou krajské organizace ušetřit i desítky milionů korun.
Společným nákupem elektřiny a plynu mohou krajské organizace ušetřit i desítky milionů korun. | Foto: Ludvík Hradilek

Kraj zvažuje také úvěr od bank ve výši až dvě miliardy korun na strategické investice i vydání dluhopisů. Aby ušetřil, hodlá společně nakupovat elektřinu, plyn a další vybrané komodity pro 360 krajských příspěvkových organizací. Ušetří to prý řádově desítky milionů korun.

"Uděláme také inventuru potřebnosti nemovitostí. Některé bychom mohli nabídnout městům a obcím k přebudování na mateřské školy nebo sociální ústavy. Jiné bychom mohli pronajmout, ale i prodat soukromým subjektům," řekl Hašek.

V dubnu začnou jihomoravští krajští zastupitelé také s nepopulárním krokem - slučováním středních škol.

Na Vysočině se zase pravidelně schází "Pracovní skupina pro Vysočinu", složená z politiků, zástupců podnikatelů i úřadů práce. Také zde hodlá kraj ušetřit například společným nákupem elektřiny pro příspěvkové organizace.

Na všech hejtmanstvích už mají jasno v jednom - původní rozpočty na letošní rok neobstojí.

"Snažíme se nyní hospodařit maximálně rozumně a efektivně. V červnu pak přistoupíme ke korekcím rozpočtu," uvedl mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.

 

Právě se děje

Další zprávy