Jihočeši řekli za 4 miliardy ano dostavbě Temelína

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2009 13:42
Dostanou kompenzace od ČEZ
Foto: ČEZ

České Budějovice - Výstavbě dalších bloků v jaderné elektrárně Temelín odpadla důležitá překážka, která rozšíření elektrárny bránila.

Jihočeští zastupitelé dnes zrušili usnesení z roku 2004, ve kterém jejich předchůdci odmítli dostavbu jaderné elektrárny.

Mimořádné jednání

ČEZ za to vloží do regionu v následujících deseti letech kompenzace ve výši čtyři miliardy korun, které půjdou na opravy silnic a na další investice související s výstavbou i na rozvoj regionu.

Zastupitelé dnes tento bod zařadili na své jednání mimořádně. Se zrušením pět let starého usnesení souhlasilo 46 zastupitelů, pouze dva se hlasování zdrželi. "Po dnešním rozhodnutí zastupitelstva platí, že Jihočeský kraj se staví za dostavbu třetího a čtvrtého bloku, ale nadále trvá nesouhlas s hlubinným úložištěm," řekl po jednání hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Zastupitelé dnes schválili smlouvu s energetickou společností ČEZ, ta ale není podepsaná. Počítá s kompenzacemi ve výši čtyři miliardy korun. "Teprve nyní se na základě schválené rámcové smlouvy do jižních Čech přinesou peníze, které budou dosahovat až čtyř miliard korun," zdůraznil Zimola.

Sport, silnice a kultura

Z toho 2,5 miliardy spolknou investice související s dostavbou elektrárny, zejména budování dopravní infrastruktury. ČEZ se v té souvislosti zavázal, že ve výběrových řízeních týkajících se jeho vlastních investičních aktivit na území kraje osloví i jihočeské firmy.

V sumě za kompenzace je zahrnuto sponzorování kulturních a sportovních akcí ve výši 110 milionů korun ročně a financování havarijního a krizového plánování do roku 2018 v celkové částce do 100 milionů korun.

ČEZ zatím plánuje zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína na rok 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. ¨Stavba je teď posuzována kvůli dopadu na životní prostředí

 

 

Právě se děje

Další zprávy