Bankéři: Změna zákona může firmám vzít úvěry

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 4. 2009 16:15
Hospodářská komora naopak novelu insolvenčního zákona vítá
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novela insolvenčního zákona v současné podobě ztíží mnoha firmám získání úvěru. Upozornil na to v úterý novináře výkonný ředitel České bankovní asociace Josef Tauber.

Příčinou je přitom ustanovení, které v navrhované podobě značně znehodnocuje význam zástav za úvěry. Kdokoliv totiž poskytne úvěr společnosti v insolvenci, získá právo být uspokojen ze zástavy, která byla dříve zastavena ve prospěch někoho jiného.

Tím pádem si žádný věřitel nebude dopředu jistý jednak tím, jakou hodnotu jeho zástava má, ale ani tím, v jaké míře skutečně zajistí pohledávku.

Bankovním institucím tak podle Taubera nezbude nic jiného, než požadovat daleko větší zástavu a nebo zvýšit rizikové marže.

Banky pod tlakem

Asociace zároveň podotýká, že návrh novely ruší princip, podle kterého jsou věřitelé uspokojováni v tom pořadí, v jakém vzniklo. Podle návrhu totiž mají čerpat výnos z prodeje zastaveného majetku všichni poměrně.

"Opatření se má navíc dotknout již existující úvěrových obchodů," upozornil dále Tauber. Taková úprava by podle něj znamenala nepřípustný zásah do stávajících práv a jistot zástavních a jinak zajištěných věřitelů - vznikl by tím tlak na banky, které by musely přehodnotit všechny poskytnuté úvěry. 

Zákon tedy ve výsledku může znamenat omezení proudu peněz do ekonomiky. Což je přesně opačný efekt, než jak je zamýšlena podpora českého hospodářství během krize.

Podpora ekonomiky? Spíše naopak

Novelu insolvenčního zákona schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení minulý týden. Nyní ji bude projednávat bankovní komise a ústavně-právní výbor. Zákon je projednáván ve zrychleném čtení.

Tauber zdůraznil, že asociace usiluje o poměrně drobnou změnu, která však tento zákon postaví do běžné právní roviny.

"Přestože novela jako celek obsahuje řadu pozitivních prvků, zmíněné ustanovení bude mít na českou ekonomiku velice negativní dopad. V konečném důsledku může i zastavit financování klientů, kteří dosud nejsou v insolvenci, a ohrozit důvěru v současné i budoucí investice v České repulice," dodal ředitel.

Hospodářská komora návrh vítá

Hospodářská komora v návrhu problém nevidí - podle ní novela naopak zpřístupňuje dodatečné financování.

"Z tohoto pohledu se nám jeví jako správné, že poskytoval dodatečného, resp. nového úvěru je uspokojován přednostně, protože nese významně vyšší riziko než předchozí poskytovatelé, kteří vstupovali do zdravé (nezadlužené) firmy," uvedl prezident hospodářské komory Petr Kužel.

Nebojí se ani možného zneužití, ze kterého měla naopak obavy ČBA. "Podle Hospodářské komory podmínky pro přijetí nového úvěru dané paragrafem 41 novely tohoto zákona jsou natolik přísné, že riziko jejich zneužití je minimální," doplnil Kužel.

 

Právě se děje

Další zprávy