Chcete čistý vzduch? Zaplaťte nám za něj, žádají hutě

Petra Sasínová
8. 4. 2009 7:20
Ocelářské firmy chtějí od státu miliardy korun na své ekologické projekty
ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo v Ostravě, která patří k jednomu z nejvíce znečištěných míst Evropy. Teď největší hutní firma světa žádá, aby stát přispěl na její ekologické projekty
ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo v Ostravě, která patří k jednomu z nejvíce znečištěných míst Evropy. Teď největší hutní firma světa žádá, aby stát přispěl na její ekologické projekty | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Hospodářská krize bude mít pravděpodobně vliv také na kvalitu životního prostředí.

Největší hutní společnosti v Česku totiž žádají stát, aby jim pomohl financovat plánované ekologické investice.

Jde přitom o jedny z největších znečišťovatelů ovzduší v Česku - ocelářskou společnost ArcelorMittal Ostrava, Třinecké železárny a Evraz Vítkovice Steel.

Místopředseda ocelářeské asociace Hutnictví železa Jaroslav Dušek Aktuálně.cz potvrdil, že odvětvový svaz hutnictví železa začal jednat s ministerstvy o tom, aby byla pomoc hutím zařazena do národního protikrizového plánu.

Peníze od státu přitom žádají firmy, které podnikáním v hutnictví vydělaly ještě loni miliardy korun.

"Od října loňského roku klesl provozní výsledek hutí na třicet procent. Peníze na ekologické investice hutím proto chybí," řekl přesto Jaroslav Dušek.

Je to absurdní, říká ministerstvo

"Žádáme stát, aby vložil určité prostředky na financování ekologických akcí. Jinak hrozí jejich zpoždění a může to vést také k uzavření provozů, které nebudou plnit ekologické normy,"  řekl Dušek.

Svaz žádá pomoc při financování pěti projektů, které mají výrazně snížit zatížení životního prostředí, mimo jiné jde o odprášení vysokých pecí, odprášení hal oceláren a podobně. Tyto investice si vyžádají do roku 2011 přes čtyři miliardy korun.

"Představujeme si pomoc ve výši třicet či čtyřicet procent nákladů na tyto projekty," uvedl Dušek. "Pomůže to životnímu prostředí a zaměstnanosti," prohlásil.

Svaz hutníků dále žádá odklad ekologických investic o dva roky. Rovněž chce odložit přijímání nových ekologických zákonů. A chce úvěry garantované státem.

Ministerstvo životního prostředí považuje požadavky hutnického svazu za absurdní. "Není možné hradit z veřejných peněz investice do soukromých firem. Hutě musí vyčistit své provozy, aby splnily zákonné normy," uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

"Daňoví poplatníci nemohou za soukromé znečišťovatele platit náklady na to, aby jim tito neničili prostředí pro jejich život," dodal.

Předseda představenstva ArceloMittal Ostrava Sanjay Samaddar sliboval, že nebude propouštět dělníky. Firmu za poslední měsíce opustilo přes šest set zaměstnanců
Předseda představenstva ArceloMittal Ostrava Sanjay Samaddar sliboval, že nebude propouštět dělníky. Firmu za poslední měsíce opustilo přes šest set zaměstnanců | Foto: Petr Protivánek, Aktuálně.cz

Mittal: Stát by měl zvážit pomoc hutím

Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová přesto Aktuálně.cz sdělila, že ekologické investice, které společnost ohlásila, zatím pokračují bez ohledu na krizi.

"Odprášení aglomerace je pro nás stále prioritou. Jsme už vázáni smlouvami s dodavateli," uvedla.

Ocelářská firma však argumentuje tím, že by stát měl zvážit pomoc oboru, který je na tom špatně, aby ho krize nezlikvidovala. ArceloMittal Ostrava už propustil přes šest set lidí a kvůli nedostatku zakázek omezil výrobu.

"Nevím, proč by stát nemohl pomoci hutnictví podobně jako například automobilovému průmyslu," dodala Breiová.

I když vedení společnosti ujišťuje, že ohlášené ekologické závazky pokračují podle plánu, existují reálné obavy, že se obyvatelé Ostravska a Karvinska, kde je nejhorší životní prostředí v zemi, zlepšení hned tak nedočkají.

Proč pomáhat hutím s obrovskými zisky?

"Začíná hrozit to, na co jsme od začátku upozorňovali. Při prvním ekonomickém problému půjdou všechny sliby stranou," míní Jan Šrytr z občanského sdružení Ekologický právní servis.

"Vzhledem k tomu, že ArcelotMittal Ostrava měl za poslední roky desítky miliard čistého zisku, je hořekování nad krizí ve spojení investicemi do ekologie nemístné a nezodpovědné," sdělil Šrytr.

Jen loni dosáhl ArcelorMittal Ostrava devíti miliard čistého zisku. Minoritní akcionáři však upozorňují, že zisk se nestandardním způsobem vyvádí do mezinárodního ústředí největšího světového ocelářského gigantu.

"Společnost v Ostravě měla ze své činnosti nemalý profit na úkor závažných zásahů do života tamních obyvatel. Je na čase to vracet. Je to zodpovědnost této obrovské korporace," míní Šrytr.

Občanské sdružení obyvatel Bartovic a Radvanic Vzduch upozorňuje, že i když ArcelorMittal omezil výrobu, životní prostředí se nezlepšilo. "Imisní stav je dokonce horší než v minulém roce. To ukazuje, že investice do ekologie jsou nezbytné," řekl Pavla Skýbová ze sdružení Vzduch.

Nevěří tomu, že by společnosti nezbývaly peníze na ekologické investice, které podle vyjádření vedení společnosti chystá řadu let.

Havířov patří k obcím, které trpí výrobou největší české ocelářské firmy. "Budeme trvat na tom, aby firma ohlášené investice splnila. Nevidím důvod, proč by to měl soukromé společnosti, která měla v minulých letech vysoké zisky, platit stát," uvedl primátor Havířova František Chobot z ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy