Švýcarští bankéři nesmějí do zahraničí, bojí se USA?

Karel Toman
6. 4. 2009 22:15
Banka si zakládala na osobním styku s klienty, teď si s nimi jen mailuje

Bern - Největší švýcarská banka UBS zakázala cestovat do ciziny svým manažerům starajícím se o zahraniční klienty. Americké úřady přitom banku vyšetřují z podezření na podvod a daňové úniky jejích amerických klientů. Zprávu přinesla BBC.

Banka popřela, že by byl zákaz vyhlášen kvůli ochraně managementu před americkými úřady. Ty už ale UBS obvinily, že před nimi pomáhá americkým klientům schovat peníze na účtech v daňových rájích.

Banka úřadům už dříve poskytla jména zhruba tří set Američanů, dalších 52 tisíc ale odhalit odmítla. V únoru UBS souhlasila s mimosoudním vyrovnáním ohledně obvinění, že podvedla americké daňové úřady a zaplatila vládě Spojených států 780 milionů dolarů.

Daňový únik není ve Švýcarsku zločin

Odhaduje se, že americká vláda tratí na daních uniklých do daňových rájů zhruba 100 miliard dolarů ročně.

Krok UBS podle BBC potvrzuje spekulace médií, že spolu s dalšími švýcarskými bankami zakazuje svým manažerům cesty v obavách před mezinárodním odhodláním daňové ráje jednou provždy zakázat.

UBS prohlásila, že přehodnocuje politiku správy svého majetku a že v dohledné době se její kontakt s klienty omezí jen na telefony a e-maily.

Foto: Reuters

Podle BBC jde o další znepokojivý signál z této banky, která se stále vypořádává s těžkými ztrátami ze znehodnocených, tak zvaných sub-prime hypoték, a na kterou se soustředí stále se rozšiřující vyšetřování amerických úřadů obviňujících ji ze zastřešování daňových úniků svých občanů.

Přestože Švýcarsko souhlasilo s podřízením se mezinárodním pravidlům a omezením bankovního tajemství v případech daňových úniků, do praxe tato opatření stále neuvedlo. Dodnes tak považuje za zločin pouze daňový podvod, nikoliv daňový únik.

Podle BBC je zákaz cestování bankéřů pro UBS velkou potupou. Banka je stále jedním z největších správců bohatství na světě a ve svém firemním sloganu „UBS - Vy & My" odrážela důraz, jaký klade na svůj přístup ke klientům „z očí do očí." Teď si s nimi bude jen telefonovat a mailovat.

 

Právě se děje

Další zprávy