ČEZ chce po Chrenkově Moravii Energo 1,5 miliardy

Ekonomika Ekonomika
3. 4. 2009 17:43
Moravia Energo dluží i Komerční bance

Ostrava - Společnost ČEZ  chce požaduje od zkrachovalého obchodníka s elektřinou Moravia Energo v konkurzu 1,5 miliardy korun.

Mluvčí firmy Eva Nováková dnes potvrdila, že firma svou pohledávku přihlásila jako ušlý zisk, který by mohla mít z uzavřených kontraktů v budoucnu.

Zatím největšími věřiteli třinecké firmy z impéria podnikatele Tomáše Chrenka byly Komerční banka a švýcarský obchodník s elektřinou, které v souhrnu požadují dvě miliardy korun.

Kontrakty měla ČEZ s Moravií Energo (ME) uzavřeny až do roku 2011. Veškerá elektřina, kterou ČEZ dodal této firmě, byla hrazena formou předplateb. Poté, co je ME přestala platit, ČEZ tyto kontrakty předčasně ukončil. 

"ČEZ stanovil hodnotu závěrečného vypořádání předčasně ukončených obchodů s Moravia Energo odvíjejícího se od cen elektřiny, za které ČEZ mohl prodat veškerou elektřinu neodebranou společností ME na trhu," uvedla Nováková v tiskovém prohlášení.

Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová dnes ČTK řekla, že nemá aktuální údaj o celkovém souhrnu pohledávek. Zřejmě se ale pohybuje kolem 4,5 miliardy Kč. Švýcarský Atel tento týden přihlásil pohledávku přes 800 milionů korun. Komerční banka si nárokuje 1,2 miliardy korun. UniCredit Bank chce 220 milionů a Česká spořitelna 162 milionů korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy