Akcie v Praze mažou letošní ztráty. Vyhráno ale není

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
4. 4. 2009 7:26
Ztráty na pražské burze klesly na pět procent
Brazílie.
Brazílie. | Foto: Reuters

Praha - Další a další krizová opatření světových vlád a centrálních bank udělala z investorů na západoevropských a amerických burzách největší optimisty za poslední měsíce.

A dařilo se i v Praze. Hlavní index PX pražské burzy za celý měsíc posílil téměř o 30 procent, zvýšily se i zobchodované objemy. Ztráty na českém akciovém trhu se tak prozatím smrskly na pět procent.

Kdo byl v posledních dnech obchodování nejúspěšnější? "V čele nárůstů jsou především ty tituly, které investoři v předešlých měsících nejvíce prodávali," říká analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Daří se hlavně bankám, smolařem je Orco

Příkladem jsou akcie mediální skupiny CME, vlastníka televize Nova - za poslední měsíc posílily na dvojnásobek. Rakouské Erste se zase podařilo na hodnotě svých akcií přidat celých 90 procenta, Komerční bance pak necelých 60 procent.

Právě bankovní tituly si již několik dní připisují na burze největší přírůstky, připomíná analytik společnosti Patria Finance Petr Žabža.

Za poslední týden se tak nejvíce dařilo pojišťovací skupině Vienna Insurance Group (VIG), jejíž akcie díky dobrým hospodářským výsledkům a oznámení mimořádné dividendy vzrostly téměř o 12 procent. A hned za ní se drží akcie Komerční banky s týdenním ziskem přes sedm procent.

Na opačném konci pomyslného žebříčku pražské burzy se přitom umístily akcie developera Orco Property Group. Ty v uplynulém týdnu prohloubily své ztráty o dalších 27 procent.

Investoři jsou stále opatrní

Budoucnost burz však stále není růžová. Přestože pražská burza by si mohla své zisky udržet ještě i v další týden, analytici upozorňují, že světová ani česká ekonomika nemají to nejhorší ještě za sebou.

Zdůrazňují přitom současnou citlivost investorů. "Při prvních negativních zprávách, například makroekonomických údajích z USA, se budou investoři své krátkodobé zisky snažit co nejrychleji uzavírat," doplňuje Hatlapatka.

Výkyvy na akciových trzích tak zatím stále není možné vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy