Podnikatelé vtrhli do salonů, láká je koupě aut bez DPH

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 4. 2009 13:10
Prodejci se těší na zástupy podnikatelů, kteří budou chtít auto o 19 procent levnější
O kolik díky možnosti odpočtu DPH stoupne prodej aut nikdo přesně neví.
O kolik díky možnosti odpočtu DPH stoupne prodej aut nikdo přesně neví. | Foto: Reuters

Brno - První uzavřené obchody a příslib desítek dalších v budoucnosti přinesl prodejcům aut vládní protikrizový návrh. Ve středu poprvé si mohli podnikatelé a firmy koupit auta za cenu sníženou o sazbu DPH. A ta je u automobilů 19 procent.

"V uplynulých měsících byl ze strany firem nebo podnikatelů zájem naprosto minimální. Snad jen v situaci, kdy si člověk úplně zničil vůz při havárii a potřeboval nutně nový. I proto předpokládáme, že teď se zájem zvýší, velmi nepřesným odhadem tak o 15 procent," nastínil Pavel Rach, vedoucí prodeje v pražském autosalonu Klokočka, který nabízí vozy značky Volkswagen, Škoda, Audi a Seat.

Všichni vyhlíželi duben

Podnikatelé si až dosud mohli odečíst daň z přidané hodnoty pouze u takzvaných užitkových vozů. To v mnoha případech vyžadovalo namontování mřížky mezi přední a zadní sedadla.

Změnu se proto chystají využít, což negativně poznamenalo prodeje v posledních měsících.

"Lidé k nám telefonovali a na tuhle možnost se neustále ptali. A často nám i přímo řekli, že přijdou až v dubnu," poznamenala Klára Vitásková, vedoucí prodeje českobudějovického Auto Hák, které prodává Hyundai a Nissan.

Podobně vypadala situace i u ostatních prodejců. Kalkulace ceny osobních vozů bez DPH zpracovávali pro natěšené podnikatele mnohde již několik týdnů.

Jediným dalším opatřením, které by pomohlo zvýšit nabídku, by bylo plošně zavedené šrotovné. Ale na tuto možnost množí zástupci prodejců pohlížejí skepticky.

"Samozřejmě by to vyvolalo novou vlnu poptávky. Ale zatím nevidím, že by se jeho zavedení blížilo. A osobně si nejsem jistý, zda na to státní pokladna má," poznamenal Rach.

Analytik: Jde o krátkodobé řešení

O kolik procent se nyní zvedne poptávka po nových vozech, si netroufají odhadnout ani analytici. "Ale efekt bude zřetelný, zvlášť v dubnu. Sám jsem od několika známých slyšel, že už dnes si koupili firemní vůz, jehož koupi odkládali," konstatoval analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Pozitivní vliv možnosti odpočtu DPH u osobních vozů však podle něj nevydrží příliš dlouho.

"Je to krátkodobé opatření, podobně jako šrotovné. A lidé si na něj za čas zvyknou, stejně jako si zvykli na neustále se měnící cenu benzínu. Narozdíl od šrotovného není odpočet DPH pro státní rozpočet výdajem. Ale je třeba mít na mysli, že představuje chybějící příjem a to nebude státní pokladnu bolet o mnoho méně," upozornil Procházka.

 

Právě se děje

Další zprávy