Slováci hrají zadarmo, recese dopadá i na český fotbal

mah
1. 4. 2009 16:00
Dnes se odehraje zápas, který nemá favorita. Slovensko je se stejnými problémy v tabulce před Českem.
Český tým má se Slovenskem pozitivní zápasovou bilanci. Česko čtyřikrát vyhrálo, jednou remizovalo a jednou prohrálo. Finanční krize však dělá starosti všem.
Český tým má se Slovenskem pozitivní zápasovou bilanci. Česko čtyřikrát vyhrálo, jednou remizovalo a jednou prohrálo. Finanční krize však dělá starosti všem. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fotbaloví příznivci se mají dnes na co těšit. V Praze se o postup na Mistrovství světa ve fotbale utká český fotbalový tým s výběrem Slovenska.

Utkají se tak dvě sousední země, ve kterých je fotbal sportem číslo jedna a ve kterých toto sportovní odvětví v současnosti nezažívá nejlepší období. Důvod? Stejně jako jinde, i na sport dopadá hospodářská krize. Fotbalové kluby jsou ve velké míře závislé na podpoře ze strany sponzorů. A právě ti si nyní více než dříve rozmýšlejí, zda budou ve své podpoře pokračovat. Prozatím se krize dotýká spíše nižších fotbalových soutěží, a to jak v Česku, tak i na Slovensku.

"Aktuálně víme o fotbalovém klubu ze Žiaru nad Hronom, který se kvůli finančním problémům odhlásil z druhé slovenské ligy," uvedla pro Aktuálně.cz tisková mluvčí Slovenského fotbalového svazu Jana Peráčková.

Některé kluby řeší neutěšenou finanční situaci prodejem svých nejkvalitnějších hráčů do zahraničí. Řada hráčů tak míří ze Slovenska do českých klubů. Pokud si tedy příchod nového hráče mohou dovolit.

"Důvodem hrát v Česku jsou pro slovenské hráče peníze a také větší šance na lukrativní zahraniční angažmá. Z Česka je zkrátka na západ blíž," doplňuje šéfredaktor magazínu Hattrick Jakub Konečný.

S devíti sponzory do světa

Národní fotbalový tým Slovenska má prozatím vystaráno. Slovenský fotbalový svaz se opírá o čtyři platinové partnery a řadu partnerů mediálních.

"Některé kontakty jsou platné do roku 2011 - do skončení kvalifikace. Některé jsou uzavřeny i na delší dobu," dodala Peráčková. V září podepsal Slovenský fotbalový svaz smlouvu s novým partnerem - sázkovou společností Fortuna.

Fotbal na Slovensku soupeří o popularitu s hokejem. První jarní kolo Corgoň ligy mělo průměrnou návštěvnost 3000 diváků.
Fotbal na Slovensku soupeří o popularitu s hokejem. První jarní kolo Corgoň ligy mělo průměrnou návštěvnost 3000 diváků. | Foto: Ondřej Besperát

Nad spoluprací s dalším významným sponzorem SFZ, firmou Adidas, však visí řada otazníků. Německá společnost totiž ze dne na den vypověděla dlouholetý kontrakt s Českým olympijským výborem, a to bez udání důvodu. Čeká se tak, co se bude dít na Slovensku. 

"Sumy, které podporují slovenský fotbal, nejsou žádnou velkou zátěží pro sponzory. Nám sice pomohou, ale je nezachrání. Řádově se jedná o miliony ročně. Ale snažíme se se společnostmi komunikovat, abychom se mohli případně zařídit," uvedl pro Profit.sk ekonomický ředitel Slovenského fotbalového svazu Peter Goga.

Hráči hrají zadarmo

Slovenskému fotbalovému svazu se lépe dýchá i proto, že sami hráči před začátkem kvalifikace přišli s návrhem hrát za národní tým bez finančních nároků. Vzdali se tak finančních prémií v případě vyhraného zápasu či zápasu, který skončil remízou. Důvod? Slovenští hráči chtějí oceněni až v případě konečného úspěchu.

"Jedinou dohodnutou prémií zůstává až konečná prémie, a to v případě postupu na Mistrovství světa či za druhé místo v kvalifikační skupině," dodala Peráčková.

Český fotbal není v nejlepší kondici

Českému fotbalovému týmu se v kvalifikaci příliš nedaří a výkony mužstva zaostávají za očekáváním. Tým hráčů ze zahraničních klubů má podle odborníků na víc. "Po sportovní i ekonomické stránce zažíval český fotbal určitě už lepší časy," doplnil Konečný.

Dnešní duel tak už nebude zápasem Davida s Goliášem. Česká liga už totiž nepřevyšuje slovenskou. "Možná tak infrastrukturou, protože stadiony jsou v Česku na vyšší úrovni. Ale špičkové slovenské kluby se těm českým určitě vyrovnají," popisuje Konečný.

V listopadu 2007 porazili čeští fotbalisté slovenského soupeře rozdílem dvou branek.
V listopadu 2007 porazili čeští fotbalisté slovenského soupeře rozdílem dvou branek. | Foto: Ondřej Besperát

Navíc řada českých týmů musí řešit obdobné problémy a snažit se co nejlépe zabezpečit svoji budoucnost, aby setrvaly ve společnosti těch nejlepších klubů v Česku.

"Například Brno opustila Skanska a majitel klubu Pros přiznal, že náhrada nedosahuje výše jejího plnění. Taktéž provozovatel stadionu, kde hraje Slavia, se snažil dlouho marně pronajmout název arény a nakonec musel značně slevit ze svých požadavků," dodal Konečný.

 

Právě se děje

Další zprávy