Návštěva Obamy je ternem pro cestovní ruch

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2009 14:00
Česka si díky americkému prezidentovi začnou turisté více všímat
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy je pro Česko jednoznačně výhra, shodují se odborníci na cestovní ruch.

A s určitým nadhledem dodávají: Obama je v současnosti jednou z nejvýznamnějších celebrit, více lidí dokáže přilákat snad už jen papež.

"Návštěva amerického prezidenta je určitě pozitivní, a to hned ze dvou důvodů: Zaprvé již několik týdnů se na Obamu v Praze připravují stovky amerických pracovníků, kteří zde utrácejí a bydlí v luxusnějších hotelech," vysvětluje analytik cestovního ruchu pro firmu Mag Consulting Jaromír Beránek.

Pomůže i proslov před Hradem

Je rovněž zřejmé, že Česko se návštěvou Obamy dostane do většího podvědomí nejen členských států EU, ale také ostatních zemí.

Obama bude navíc řečnit na Hradčanském náměstí. Za zády tak bude mít během proslovu výhled na Prahu.

Ve hře přitom byla pro cestovní ruch ještě o něco atraktivnější varianta. Původně chtěl mít totiž prezident za sebou "klasičtější" panorama Hradčan. "Pokud by měl americký prezident za zády Pražský hrad, nemohli bychom si přát více," dodává Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Silný impuls v době krize

Návštěva Baracka Obamy je podle expertů významným impulsem pro cestovní ruch, který ale přišel v době ekonomické krize, kdy je i toto odvětví v útlumu.

Například počet amerických turistů podle Okamury klesá již třetí rok v řadě. Loni Česko navštívilo přes 300 tisíc Američanů, což je meziroční pokles o necelých pět procent. Cestovní agentury v USA registrují téměř poloviční propad v prodeji zájezdů.

Okamura proto očekává, že příliv turistů nebude okamžitý. Jaromír Beránek odhaduje, že se počet turistů v příštích měsících zvýší mírně.

I tak je ale návštěva Obamy pro Česko terno. "Na Česko se během návštěvy zaměří většina světových médií, byť třeba jen na jediný den," doplňuje Okamura. Podle něj je to pro zemi ta nejlepší propagace, kterou by si sama zajišťovala jen obtížně.

 

Právě se děje

Další zprávy