Bankéři vylepšili pětisetkorunu. V oběhu je ode dneška

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
1. 4. 2009 13:45
Nová bankovka má být odolnější vůči padělatelům
Foto: ČNB

Praha - Česko má od 1. dubna novou pětisetkorunu. Česká národní banka (ČNB) uvedla do oběhu bankovku ve vzoru 2009 vylepšenou o nové ochranné prvky.

"Ostatní bankovky v nominální hodnotě 500 korun, které byly uvedeny do oběhu v letech 1995 a 1997, zůstávají i nadále v platnosti," zdůraznil člen bankovní rady Pavel Řežábek. Již neplatný vzor z roku 1993 je možné vyměnit do konce ledna příštího roku v bankách, od února 2010 pak na pobočkách ČNB.

"Úpravou pětisetkoruny navazuje ČNB na inovační kroky, které provedla v letech 2007 a 2008 u dvoutisícikorunové a tisícikorunové bankovky," uvedl Řežábek.

Stejně jako tyto bankovky má také pětisetkoruna řadu vylepšených i nových ochranných prvků. Ty jsou jednak zjistitelné pomocí přístrojů sloužících pro ověření pravosti profesionály, ale také viditelné pouhým okem.

Centrální banka by rovněž ještě v průběhu letošního roku chtěla veřejnosti představit vylepšenou verzi pětitisícové bankovky.

Světová špička v ochraně

"Nově používané ochranné prvky bankovek 500 Kč, 1 000 Kč a 2 000 Kč patří ke světové špičce," dodal centrální bankéř.

Mezi ochranné prvky patří například nový typ ochranného proužku, který je širší než proužek dosavadní. Negativní mikrotext, který označuje nominální hodnotu, je doplněn o zkratku názvu ČNB a je větší a čitelnější. Ochranný proužek má také kovově lesklou barvu, která se podle úhlu dopadajícího světla mění ze zelené na hnědofialovou.

Proti světlu je vedle dosavadního stupňovitého vodoznaku s portrétem Boženy Němcové viditelné světlé označení nominální hodnoty 500, které je doplněno drobným ornamentem ve tvaru trojice květu, popisuje banka.

Na lícní straně nad textem "Pět set korun českých" je umístěn květ čtyřlisté růže, opět vytištěný proměnlivou barvou. Na starších vzorech tato ochrana není.

Další ochranné prvky jsou pak přístupné těm, kteří jsou vybaveni ultrafialovými lampami.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu přes tři miliardy korunových bankovek a mincí. To je přibližně o 80 milionů více než na konci roku 2007. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, přes 136 milionů oproti necelým 132 milionům předloni. Pětistovek je v oběhu přes 21 milionů. 

 

Právě se děje

Další zprávy