Rychle volby, nebo to bude pohroma, žádají podnikatelé

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 3. 2009 16:20
Pád vlády děsí svými důsledky téměř tři čtvrtiny podniků v Česku
Prezident hospodářské komory Petr Kužel: "Parlament vyslovením nedůvěry vládě zklamal důvěru českých podnikatelů."
Prezident hospodářské komory Petr Kužel: "Parlament vyslovením nedůvěry vládě zklamal důvěru českých podnikatelů." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Pohroma, kterou může zmírnit jen co nejrychlejší vypsání předčasných voleb. Tak vnímají úterní pád vlády téměř tři čtvrtiny českých firem.

Alespoň podle dnešního bleskového průzkumu Hospodářské komory, do něhož se zapojilo 2026 podniků.

"Podnikatelé jsou zděšeni. Místo životně důležitých opatření k oživení ekonomiky a uvolnění dopadů krize očekávají kvůli pádu vlády její prohloubení a zastavení stabilizačních a prorůstových opatření," shrnul výsledky bleskového průzkumu prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Za negativní zprávu považuje pád kabinetu Mirka Topolánka 73 procent dotázaných společností.

"Parlament vyslovením nedůvěry vládě zklamal důvěru českých podnikatelů, kteří čekají na zavedení nových opatření, jež by jim odlehčila v současné hospodářské krizi. S uvažovanými opatřeními to nyní bude obtížné," vysvětlil pocity podnikatelů Kužel.

Nejhorší důsledek? Ostuda ve světě

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Společnosti se nejvíc děsí toho, že si Česká republika rozkolem ve vlastním parlamentu v době evropského předsednictví uřízla mezinárodní ostudu.

Radost nemají ani z nejistoty v dalším politickém a ekonomickém vývoji země a 48 procent dotázaných označilo za jeden z nejvážnějších důsledků pádu vlády i zpomalení nebo zastavení kroků odvracejících krizi.

"Obchodní úspěchy jsou do značné míry odvislé od toho, jak je ve světě tento obraz České republiky vnímán. Jakékoli změny vlády a politické otřesy v době českého předsednictví jsou z hlediska podnikatelského a obchodního vnímány v zahraničí negativně, protože to vyjadřuje nestabilitu a nejistotu," vysvětlil Kužel.

Za nejlepší východisko ze stávající situace považuje 40 procent firem vypsání předčasných voleb v co nejkratším termínu, a 30 procent pak pověření Mirka Topolánka sestavením nové vlády.

Z průzkumu je tak dobře vidět, že dosluhující vláda se mezi podnikateli těšila vcelku vysoké oblibě. Pověření Jiřího Paroubka sestavením nové vlády totiž vidí jako možné řešení situace jen 1,4 procenta dotázaných společností.

 

Právě se děje

Další zprávy