Osud NERVu je ve hvězdách, fungovat ale může i v demisi

Karel Toman
26. 3. 2009 12:04
Experti se znovu mají sejít v neděli
Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Co bude s protikrizovými návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) a vůbec celým expertním týmem? Odpověď teď zřejmě nikdo nezná.

Tým totiž jmenovala vláda Mirka Topolánka, která odpoledne podá demisi. A opozice, která pád vlády iniciovala, se teď snaží prosadit vlastní protikrizová opatření.

"Co bude s NERVem? To opravdu netuším, nezáleží to na mně ani na ostatních členech tohoto týmu. Je to čistě v rukou premiéra a případně jeho nástupce. Nevím," řekl Aktuálně.cz Jiří Rusnok, člen poradního týmu a bývalý ministr financí a průmyslu a obchodu ve vládě ČSSD.

Odpuštění záloh prošlo bez sněmovny

NERV se má s vládou sejít v neděli a podle mluvčí vlády Jany Bartošové tato schůzka platí. Společných jednání vlády a NERVu bude podle ní ještě tolik, "kolik bude potřeba." Na přímou otázku, jestli týmu hrozí rozpuštění odpověděla, že "včerejším rozhodnutím sněmovny neskončily dopady možné recese na českou ekonomiku."

Přehledně:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Také podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD a člena rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Josefa Smýkala úloha NERVu ještě nekončí. "Je to vládní tým a vláda může pokračovat i v demisi se všemi právy a povinnostmi," naznačuje.

Vláda tak podle něj může zavádět doporučení svého protikrizového týmu tam, kde nepotřebuje souhlas sněmovny. "Může například dělat exekutivní zásahy do rozpočtů státních organizací nebo privatizovat," vyjmenovává Smýkal.

Osud dalších opatření navrhovaných NERVem je ale nejasný. "Jsou tam například některé daňové zákony a je otázka, jestli tyto návrhy vůbec projdou programem sněmovny. Čekáme, s čím vláda přijde. Včera například premiér nechal stáhnout zdravotnické balíčky," uvažuje Smýkal. "NERV teď ale neřešíme. Předložili jsme vlastní návrh protikrizových opatření, kvůli kterému svoláváme mimořádné jednání sněmovny."

Exekutivním rozhodnutím vlády doporučeným NERVem, ke kterému nepotřebovala souhlas sněmovny, bylo například odpuštění povinnosti drobným podnikatelům platit zálohu na daň z příjmu. Souhlas parlamentu bude naopak potřebovat k navrhovanému opatření zrychlit podnikatelům odpisy.

Topolánek: projdou i odpisy

Šanci na úspěch alespoň části protikrizových opatření vidí i premiér Mirek Topolánek.

"Určitě na odpisech a insolvenčním zákonu existuje daleko širší shoda, než koaliční. U sociálního pojištění poté, kdy tato vláda bude v demisi si myslím, že i ten postoj sociálních demokratů nebude tak ostrý. Protože pokládám ten návrh za potřebný právě pro nízkopříjmové skupiny," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

V odhadech budoucnosti celého týmu NERV už ale opozice, která včera iniciovala pád Topolánky vlády, jasno příliš nemá. "Tahle doba je nepřehledná, záleží na tom, co udělá prezident," uvažuje dál Smýkal.

"Co bude s vládním protikrizovým týmem, bude tedy nejspíš známo zhruba až za měsíc, kdy jednání kolem budoucí vlády skončí."

 

Právě se děje

Další zprávy