Pád vlády může českou ekonomiku dlouhodobě poškodit

Karel Toman
25. 3. 2009 11:25
Spadne Česko do jednoho koše s východní Evropou?
Mirek Topolánek odpovídá novinářům poté, co opozice uspěla s hlasováním o nedůvěře vládě.
Mirek Topolánek odpovídá novinářům poté, co opozice uspěla s hlasováním o nedůvěře vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pád vlády dnes sice vedl k mírnému poklesu kurzu koruny, reálné ekonomice zatím příliš neublíží. Škody se však dostaví v budoucnu.

Pověst Česka totiž včerejší hlasování ve sněmovně poškodilo natolik, že investoři na ni mohou pohlížet jako na zemi se slabou politickou reprezentací. To ji z ligy vyspělých ekonomik, kam usilovně směřovala, může v očích investorů vrhnout zpátky do jednoho koše se zeměmi "Východního bloku".

Myslí si to alespoň ekonomové, které oslovil deník Aktuálně.cz.

Ježek: Katastrofálně nezodpovědný čin

"Oslabení koruny vůči euru bylo poměrně mírné v porovnání se závažností zprávy o pádu kabinetu premiéra Topolánka. Nejpravděpodobněji kvůli tomu, že opozice uvedla, že Topolánkova vláda může vládnout až do června, dokdy Česká republika předsedá EU," sdělil analytik Saxo Bank John Hardy. Trhy budou podle něj s daleko větším napětím vyhlížet výsledek summitu G20 příští čtvrtek v Londýně.

Ekonom Tomáš Ježek
Ekonom Tomáš Ježek | Foto: Ondřej Besperát

To ekonom Tomáš Ježek byl ve svém vyjádření o poznání ostřejší. "Vládní opatření pojedou dál na kurz koruny to myslím dlouhodobý vliv mít nebude. Spíš je to skandální a katastrofálně nezodpovědný čin. Prezidentem počínaje, bývalými členkami Strany zelených a Tlustým konče. To jsou lidé, kteří zasluhují jen pohrdání. Uprostřed předsednictví to tak těžce poškodilo naši republiku, že to snad ani není možné dohlédnout."

Rusnok: Rizikové přirážky vzrostou

Kritikou nešetří ani někdejší ministr financí a průmyslu a obchodu za ČSSD, dnes analytik pojišťovny ING a člen protikrizového týmu NERV Jiří Rusnok. "Obraz České republiky je nenávratně poškozen. Dnes ráno už jsem dostal několik emailů od svých kolegů ze zahraničí, kteří tomu celému nerozumí, ptají se, co bude s českým předsednictvím a podobně. Takto poškozená pověst se bude těžko a dlouho napravovat," obává se Rusnok.

Právě s poškozenou pověstí země přitom podle něj úzce souvisí dlouhodobý a střednědobý ekonomický dopad vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě.

"Bezprostřední dopad to mít nebude. Ti, kteří se českou ekonomikou zabývají, jsou zvyklí na určitou nejistotu a neuspořádanost politických poměrů, takže to do svých rizikových prémií a přirážek už zakalkulovali. Střednědobě a dlouhodobě ale poškozený obraz České republiky bude znamenat, že tato země bude investorsky méně zajímavá a zmíněné přirážky a prémie k dluhopisům pocházejícím z Česka budou mít spíše tendenci se minimálně udržet na stávající poměrně vysoké úrovni, než aby se vracely na normální úroveň vyspělých zemí," soudí Rusnok.

Kohout: investoři to nezapomenou

Foto: Aktuálně.cz

Podobně vidí věc i ekonom Pavel Kohout, člen vládního protikrizového týmu NERV. "Ať už vládě fandíme nebo ne, poškodí to obraz České republiky. Když se podíváme, jaké vlády podaly demisi, tak je to Island, Lotyšsko a Maďarsko. Tedy státy, které jsou velmi těžce postiženy finanční krizí respektive recesí. Automaticky teď budeme házeni do jednoho pytle s nimi. Uprostřed předsednictví EU jsme si udělali krásnou negativní reklamu," obává se Kohout.

Ani podle něj včerejší hlasování českou ekonomiku nepoškodí citelně a hned. "Přímý reálný dopad na tržby a zaměstnanost to mít nebude. Pověst České republiky se ale buduje dlouhodobě a dá se rychle zkazit. A to jsme právě udělali. Jde tedy spíš o střednědobý dopad. Všichni si totiž i po letech vzpomenou, že v České republice padla vláda během hospodářské recese. Všichni zahraniční investoři, analytici a spekulanti to budou pokládat, byť zjednodušeně, ale za projev slabosti," uzavírá Kohout.

 

Právě se děje

Další zprávy