Obamova administrativa končí s "válkou proti teroru"

Roman Gazdík
25. 3. 2009 11:13
Termín propagovaný Georgem Bushem vyšel za úřadování nového prezidenta z módy
Foto: Reuters

Washington - Američané údajně končí s "válkou proti teroru". Alespoň pod tímto označením.

Termín propagovaný republikánským prezidentem Georgem Bushem byl používán pro celou řadu různorodých operací, například v boji proti afghánskému Talibanu, Al-Káidě, iráckým povstalcům i teroristickým či povstaleckým organizacím v dalších zemích.

To je však zřejmě minulostí.

V memogramu, který přišel z odboru bezpečnostních revizí ministerstva obrany tento týden a který obdrželi zaměstnanci Pentagonu, totiž stojí, že "si tato administrativa přeje vyhnout se termínům jako ´dlouhá válka´ nebo ´globální válka proti teroru´ (GWOT). Prosím, používejte ´krizové zámořské operace´(overseas contingency operations)."

Nahradit přežitý termín se pokoušel už bývalý šéf Pentagonu Donald Rumsfeld, Bush mu v tom zabránil
Nahradit přežitý termín se pokoušel už bývalý šéf Pentagonu Donald Rumsfeld, Bush mu v tom zabránil | Foto: reuters

Podle deníku Washington Post je autorem memogramu Úřad pro správu a rozpočet (OMB) Bílého domu, který vydává doporučení ohledně toho, jak mají úředníci administrativy veřejně vystupovat.

Mluvčí OMB Kenneth Baer uvedl, že se nejedná o oficiální stanovisko úřadu, ale pouze o doporučení jednoho z jeho vyšších zaměstnanců, podle Washington Postu je však možné v posledních týdnech skutečně sledovat, že termín krizové zámořské operace válku proti teroru nahradil.

Využil jej například ředitel OMB Peter Orszag, když na konci února mluvil o navrhovaném federálním rozpočtu, nebo minulý týden náměstek tajemníka pro letecké síly Craig W. Duehring při vystoupení v Kongresu.

Termín válka proti teroru byl dlouho předmětem kritiky kvůli tomu, že slučoval vzájemně nesouvisející organizace do jakési univerzální teroristické sítě.

Válku proti teroru vedly USA už v osmdesátých letech. Jedním z jejích cílů byl Muammar Kaddáfí
Válku proti teroru vedly USA už v osmdesátých letech. Jedním z jejích cílů byl Muammar Kaddáfí | Foto: Reuters

"Čelíme ve světě mnoha různým povstáním - některá mají místní příčiny, jiné mezinárodní. Pokud je všechny vidíme skrze jednu optiku, křiví to obraz a zvětšuje to sílu nepřítele," řekl deníku John A. Nagl, který je jedním z autorů současného protipovstaleckého manuálu používaného Pentagonem.

Minulý měsíc vyzvala Mezinárodní komise právníků (ICJ) Obamovu administrativu, aby přestala tento termín používat. Podle ní je zvláště nebezpečné, že se kontroverzními technikami užívanými USA v boji s terorismem nechaly inspirovat i další státy. 

 

Právě se děje

Další zprávy