Vláda padá, koruna slábne, průmysl je nedůvěřivý

Tomáš Fránek
25. 3. 2009 8:13
Koruna oslabila k euru

Praha - Koruna okamžitě zareagovala na pád vlády Mirka Topolánka. Po vyhlášení nedůvěry oslabila nad hladinu 27 korun za euro a nad 20 korun za dolar a oslabování koruny pokračuje i dnes.

Vyplývá to z údajů společnosti Patria Online. Koruna po úterním vyslovení nedůvěře vládě pokračuje i dnes v oslabování na 27,26 Kč/EUR a 20,28 Kč/USD.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nyní bude trh čekat na další vývoj na politické scéně.  "Londýnští hráči budou vyplašeni, než se v situaci zorientují, a raději budou korunu prodávat," uvedl Pikora. Z technického pohledu může koruna podle něj ještě více oslabit.

Pověst země v ohrožení

Podle analytiků by koruna oslabovat výrazněji neměla. Krátkodobě se ale koruna může dostat na 27,50 za euro. "Vláda je tak slabá, že její hospodářská politika z logiky věci musí být kompromisní. A tedy pád vlády nepřinese zásadní obrat," uvedla pro agenturu ČTK Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Obavy z pádu vlády mají průmyslníci. Ti se také obávají poklesu kurzu koruny a horší pověsti země.

"Málokdo si také uvědomuje, že současná nestabilita povede k dalšímu oslabení koruny. A v případě až se budou přehodnocovat ratingy jednotlivých zemí, Česká republika by mohla být ve velmi nelichotivé pozici. To má pochopitelně výrazný dopad na získávání úvěrů a cenu úvěrů," uvedl Jaroslav Míl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy považuje vyslovení nedůvěry vládě za událost, zhoršující image naší země. "Tímto hlasováním Česká republika podpořila argumenty francouzského prezidenta Sarkozyho, který poukazuje na to, že malé země jsou nestabilní a nestačí na roli vést Evropu," řekl Míl.

Podle průmyslníků se ukazuje, že politická reprezentace České republiky nebyla a ani nyní není schopna se dohodnout na společných krocích ani v době závažných dopadů globální krize.

Neřešili problémy

"Chtěli jsme po politicích, aby společně řešili závažné problémy. Dosud se tak nestalo," vyjádřil Jaroslav Míl postoj zaměstnavatelů.

Podnikatelé se bojí politické nestability. "Zcela určitě by se zhoršilo vnímání České republiky z pohledu zahraničních investorů jako více rizikové a nestabilní země," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Pád vlády navíc ovlivní i další osud privatizace státního majetku, kteří připravovala Topolánkova vláda. Půjde především o prodej letiště v Praze, který se nelíbí sociálním demokratům a ani lidovcům.


 

Právě se děje

Další zprávy