Situace je strašná, přijdou konflikty, varuje šéf MMF

Ekonomika Ekonomika
24. 3. 2009 17:00
Přijde oživení v příštím roce?
Foto: Reuters

Ženeva - Současná hospodářská krize připraví miliony lidí o zaměstnání a uvrhne je do chudoby, což vyvolá hrozbu sociálních nepokojů, či dokonce válek.

"Otevřeně, situace je strašná," řekl šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn na pondělním setkání pořádaném Mezinárodní organizací práce.

Je to možné řešení

Podobně se vyjadřují i někteří další ekonomové. To, že krize může vyústit až do vojenských konfliktů, si myslí třeba i Peter Staněk ze Slovenské akademie věd. "Je to jedno z možných řešení," řekl ekonom deníku Aktuálně.sk.

"Když je rozsáhlá katastrofa, náhrada škod významně zvyšuje růst HDP. Například v USA do HDP zařazují i výdaje na vězenství a kriminalitu. A čím vyšší je kriminilita, tým víc roste HDP," řekl Staněk. 

Strauss-Kahn rovněž potvrdil, že světová ekonomika by se měla v letošním roce podle nejnovější prognózy MMF snížit o půl až jedno procento. To by představovalo její první pokles od druhé světové války.

MMF však věří, že v příštím roce by mohlo přijít hospodářské oživení, pokud budou podniknuta potřebná opatření na podporu ekonomiky.

"Skromné oživení" světové ekonomiky ze současné těžké krize očekává MMF příští rok, podle Strausse-Kahna však není možné bez ozdravení bankovního sektoru.

Prezident Světové banky Robert Zoellick o víkendu předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce klesne o jedno až dvě procenta. Dodal, že rozsah současného ekonomického útlumu je nejvýraznější od velké hospodářské krize ve 30. letech.

G20 se sejde den po aprílu

Zoellick rovněž navrhl, aby skupina rozvinutých a rozvojových zemí G20 přezkoumala, zda je k nastartování hospodářského oživení zapotřebí uskutečnit další stimulační opatření.

Za větší fiskální stimuly ve střednědobém rámci, kterými by se však zadlužování zemí nevymknulo z rukou, se vyslovil i Mezinárodní fond. Tomu chtějí členské státy navýšit fond na záchranu churavějících ekonomik na dvojnásobek, na rovných 500 miliard dolarů. Jakým způsobem k navýšení dojde se nejspíš vyjasní až 2. dubna na londýnském summitu lídrů G20 v Londýně.

Na přípravném jednání pro tento vrcholný summit, kterého se účastní lídři dvaceti největších rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik včetně amerického prezidenta Baracka Obamy se 13. a 14. března ministři financí G20 shodli, že předpokladem úspěchu boje proti krizi je očištění bank od toxických aktiv, neboli zjednodušeně řečeno nesplacených úvěrů.


 

 

Právě se děje

Další zprávy