Český průmysl rychle padá, obrat je v nedohlednu

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2009 9:07
Stavební výroba se rovněž snížila, a to o víc než 11 procent
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 23,3 procenta. Snížila se již čtvrtý měsíc v řadě.

Zatímco v prosinci zažil průmysl určité zklidnění, v lednu - kdy došlo k dosud nejdelší odstávce v českých automobilkách - už opět klesal prudkým tempem.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se nedařilo ani stavebnictví. Stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 11,1 procenta.

Šrotovné a export malých aut

"Velký pokles nás zřejmě čeká v dalších měsících, vezmeme-li v úvahu, že v Německu poklesly objednávky v průmyslu v lednu meziročně o překvapivých a stěží uvěřitelných 37,9 procenta," připomíná ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Proti této hrozbě však již brzy podle Mertlíka začne v průmyslové statistice "pracovat" efekt německého šrotovného a zvýšená výroba a export malých aut v ČR.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se průmyslová produkce snížila o 21,5 procenta. K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, včetně subdodavatelských prací. Dále výroba kovodělných výrobků a také výroba strojů a zařízení spolu se souvisejícími službami a pracemi, uvedl ve statistice ČSÚ.

Letošní leden byl chladnější

Meziroční pokles stavební produkce zčásti ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky - průměrná denní teplota byla v lednu 2009 o 5 °C nižší ve srovnání s lednem 2008. Po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o rovných deset procent.

Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství (-6,4 %) a růst produkce inženýrského stavitelství (+14,2 %).

 

Právě se děje

Další zprávy