Snížíme DPH pro restaurace či kadeřnictví, shodla se EU

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 3. 2009 16:05
Ministr Kalousek už potvrdil, že snížení navrhne také v Česku
Kadeřnický salon. Ilustrační snímek.
Kadeřnický salon. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Ministři financí Evropské unie se v úterý dohodli na přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH. Ke změně byl nutný souhlas všech členských zemí.

Český ministr Miroslav Kalousek už potvrdil, že díky tomu navrhne přeřadit do nižší sazby některé služby s vysokou přidanou hodnotou práce. Neupřesnil sice, jakých oborů se změna dotkne, nicméně už dříve připustil, že může jít například o restaurační služby či kadeřnictví. Místo 19 procent navíc by se tak za tyto služby platila v Česku jen devítiprocentní DPH.

O návrhu chce nyní Kalousek diskutovat ve vládě a v parlamentu. Některá snížení by podle něj mohla být jen dočasná, dokud by nepominula hospodářská krize

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavla Hlinky klesly tržby v oboru až o třetinu. Právě snížení DPH by prý pomohlo udržet zaměstnanost v oboru. Kalousek už dříve řekl, že ze stejného důvodu by se snížením souhlasil i on, pokud se na tomto kroku shodne celá EU.

Expedice nových Opelů z továrny v Antverpách
Expedice nových Opelů z továrny v Antverpách | Foto: Reuters
Co se v úterý dělo v Evropském parlamentu?
EU chce bezpečnější auta. Už od roku 2011

Dohoda po mnoha letech

Osmnáct členských států má dosud výjimku, díky níž může mít na restaurační služby, kadeřnictví či bydlení nižší než patnáctiprocentní sazbu DPH. Výjimka však měla vypršet v roce 2010, řada služeb by tak brzy zdražila.

Podle nové dohody mohou jednotlivé státy uplatňovat nižší než 15procentní sazbu i po roce 2010. Českému předsednictví EU se tímto kompromisem podařilo dosáhnout shody, o níž se Unie pokoušela několik let a dosud vždy neúspěšně.

Jednotlivé státy budou moci nově rozhodnout o snížené sazbě DPH také například pro renovace obydlí (s výjimkou stavebního materiálu), opravy kol, bot či oblečení, pomoc v domácnosti, čistění oken, pečovatelské služby či prodej knih.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy