Šlapete nám po reputaci, zlobí se bankéři nad zprávami

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
4. 3. 2009 13:35
Centrální banky pěti zemí se ohradily vůči hodnocení regionu
Foto: ČNB

Praha - Centrální banky Česka, Slovenska, Polska, Rumunska a Bulharska se společně brání proti hodnocení jejich finančních i bankovních systémů. Zveřejněné informace považují za často zjednodušené a zavádějící.

Banky to ve středu oznámily v hromadném prohlášení. Odpoledne se k tomuto postoji přihlásilo také Maďarsko, oznámila tisková mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Centrálním bankéřům se nezamlouvají některá vyjádření z posledních dnů - ta upozorňují na ohrožení bank ze starších členských států Unie kvůli jejich činnosti ve střední a východní Evropě.

"Takové iniciativy představují vysoké reputační riziko nejen pro dohledové orgány, ale především pro finanční systémy, které dohlíží," uvádí se v prohlášení.

Zveřejněné informace jsou podle bank často zjednodušené a zavádějící. To může mít negativní dopady na finanční instituce, které působí v těchto oblastech.

"Tyto vlastní zájem sledující spekulace zcela znevažují základní ekonomický vývoj v oblasti a vytvářejí nesprávné představy, které by samozřejmě mohly být škodlivé pro region a celou Evropu," píší dále banky.

Nejsme všichni stejní

Centrální bankéři dále - stejně jako nedávno sama ČNB - zdůraznily, že každá ze zemí má vlastní specifickou ekonomickou a finanční situaci a že tyto oblasti netvoří jednotný region.

Rozlišovat by se podle bank přitom mělo především mezi členskými státy EU a nečlenskými zeměmi. Navíc by se měly upřesnit problémy typické pro jednotlivé oblasti nebo jednotlivé bankovní skupiny.

Bankéři by podle svých slov přivítali, aby budoucí iniciativy hodnotící riziko zemí střední a východní Evropy a jeho možné dopady na evropské země respektovaly úlohu a zodpovědnost jednotlivých státních dohledových orgánů.

Spolupráci na koordinovanému přístupu k řešení finanční krize se ale prý nebrání.

 

Právě se děje

Další zprávy