Firmy nevěří, že bude lépe. A Češi v pesimismu vedou

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 3. 2009 21:06
Nejhorší obavy mají čeští výrobci z vývoje zaměstnanosti, růžově nevidí ani množství nových zakázek
Při stavbě mají absolutní přednost výrobní haly a linky. Záchody, šatny a kanceláře vedení se budou stavět až na konec.
Při stavbě mají absolutní přednost výrobní haly a linky. Záchody, šatny a kanceláře vedení se budou stavět až na konec. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Nejčerněji z jedenácti zemí Evropské unie vidí své vyhlídky na letošní rok výrobní firmy v České republice. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG, která oslovila více než 3700 firem.

Pesimismus či optimismus prezentuje KPMG na škále od +100 do -100 bodů, přičemž nula znamená neutrální pohled na konkrétní aspekt. Kladné hodnoty vyjadřují optimismus, záporné pesimismus. Čeští obchodníci hodnotili téměř všechny sledované aspekty nejpesimističtěji ze všech.

Nejhůř vidí vývoj zaměstnanosti s negativními 57,6 bodu a šance na nové zakázky - přidělili jim záporných 47,6 bodu. "Pro rok 2009 předpovídají výrobci v EU celkový pokles nových zakázek. Hodnocení se dostalo za pouhý půlrok od posledního výzkumu z kladných 13,2 bodů na záporných 8,1 bodu," poznamenal Otakar Hora, partner společnosti KPMG Česká republika.

Pesimisty jsou všichni

Stejně tak prorokují výrobci z Velké Británie, Francie, Německa, Itálie, Irska, Španělska, Rakouska, Nizozemí, Řecka, Polska a Česka celkový pokles objemu práce. Zatímco před dvěma lety výrobci hodnotili budoucnost 56,3 kladnými body, nyní už jí dávají 10,2 záporných, pesimistických bodů.

"Pokles sentimentu posiluje rýsující se obraz zdlouhavé recese ve výrobním sektoru Evropské unie. Zisky budou klesat s tím, jak klesá poptávka, a společnosti snižují ceny, aby povzbudily objemy prodejů. Současně se výrazně zhoršilo očekávání vývoje investic a nezaměstnanost," vysvětlil Hora.

Právě vyhlídky na zaměstnanost ve výrobě dopadly celkově v průzkumu nejhůř ze všech hodnocených oblastí. Hodnota se propadla 35,4 bodu pod nulu. "Výrobci plánují omezit počet pracovních sil, což se odráží především v tom, že očekávají snížení aktivit a výnosů. Ty navzdory nižším vstupním cenám mají mít negativní dopad na zisky a obchodní investice," podotkl Hora.

Jediné dvě oblasti výzkumu, kde se čeští výrobci neprojevili jako největší pesimisté, byly kapitálové výdaje a výzkum a vývoj. "Nejvíce pokles kapitálových výdajů očekává Irsko. Výdaje na výzkum a vývoj pak nejčerněji vidí Francouzi bezprostředně následovaní Českem a Řeckem," dodal Hora.

 

Právě se děje

Další zprávy