Dražší energie vynesla ČEZu rekord. Zisk je 47 miliard

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
3. 3. 2009 11:15
Společnost ČEZ zveřejnila výsledky hospodaření v roce 2008
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Energetická skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o téměř 11 procent na 47,4 miliardy korun. K rekordnímu výsledku jí pomohly především meziročně vyšší ceny elektřiny, firma ovšem vydělala méně, než se čekalo.

ČEZ v úterý také oznámil, že pro letošek navrhne dividendu ve výši 50 až 60 procent čistého zisku. Loni přitom vyplatil akcionářům dohromady 18 miliard korun. Téměř 70procentní podíl v ČEZ drží stát.

Analytici čekali, že podnik meziročně zvýší čistý zisk o 15,6 procenta na 48,2 miliardy korun. Zisk byl mírně nižší kvůli posilování koruny, poruše 1. bloku jaderné elektrárny v Temelíně a také ztrátě z přecenění opce na akcie společnosti MOL.

Provozní výnosy ČEZ loni vzrostly přes čtyři procenta na 181,6 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu bylo podle odborníků zvýšení průměrné prodejní ceny elektřiny v Česku.

V roce 2008 dosáhly výnosy státu ze skupiny ČEZ celkem 82,2 miliardy korun, a to včetně dokončeného prodeje 4,6 procenta firemních akcií. Fakturace domácnostem a malým podnikatelům činily 52,2 miliardy korun.

Spotřeba elektřiny přibrzdila

Podle vedení energetické firmy už byla koncem roku spotřeba elektřiny v Česku výrazně ovlivněna hospodářskou recesí. Její meziroční růst tak poklesl na 1,2 procenta.

Výroba z vlastních zdrojů ČEZ meziročně klesla o 6,8 procenta. Pro letošek se očekává šestiprocentní růst.

Šéf firmy Martin Roman dnes uvedl, že letos firma očekává zisk 50,2 miliardy korun. Provozní zisk by měl vzrůst na 90,3 miliardy korun, což je meziročně o osm procent více. Hlavním tahounem růstu budou opět ceny elektřiny.

ČEZ je také připraven pokračovat ve zpětném odkupu akcií až v momentě, kdy nebude mít dostatek zajímavých investičních příležitostí. "Období ekonomického poklesu tyto příležitostí nabízí, proto zahájení dalšího odkupu prozatím pozdržíme," podotkl Roman.

ČEZ se stáhne z Ukrajiny a Ruska

Letos se firma hodlá zaměřit na dokončování zahájených projektů. "I nadále budeme pečlivě vybírat jen ty, které přinášejí nejvyšší hodnotu našim investorům," uvedl dále Roman.

ČEZ se tak soustředí na oblast, kde již působí, tzn. na střední a jihovýchodní Evropu. "Přestáváme sledovat oblasti související s naším cílovým teritoriem, tedy Rusko a Ukrajinu, ve kterých jsme neměli ambici působit jako významný hráč na trhu," dodal Roman tento krok souvisí se současnou finanční krizí a stažení z těchto oblastí nevidí jako trvalé, ale spíše jako krátkodobé až střednědobé.

Po zveřejnění hospodářských výsledků reagovaly akcie společnosti ČEZ téměř okamžitým propadem o 5,76 procenta na 627 korun za akcii, pak začaly mírně posilovat. "Celkově jsou výsledky (ČEZ) mírně negativní," oznámili analytici České spořitelny.

 

Právě se děje

Další zprávy