Americká rekordní ztráta, AIG prodělala 62 miliard

Ekonomika Ekonomika
2. 3. 2009 13:30
Pojišťovna působí i v Česku
Foto: Reuters

New York - Pojišťovna AIG (American International Group) přiznala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 61,7 miliard dolarů - to je největší mezikvartálová ztráta v historii amerického hospodářství. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Jde o pátou čtvrtletní ztrátu AIG v řadě. Dohromady má už ztráta hodnotu přes 100 miliard dolarů. Příliš jí nepomohla ani loňská vládní pomoc.

Hlavními zdroji ztrát byly podle agentury prakticky nulové provozní zisky z poboček AIG, ale hlavně špatné investice, snížení hodnoty společnosti a restrukturalizace výdajů.

AIG si jen za loňský rok půjčila od státu z peněz amerických daňových poplatníků 150 miliard dolarů. V noci na dnešek se dohodla s vládou na další pomoci, která jí zajistí větší finanční pružnost a další kapitál 30 miliard dolarů.

Krach pojišťovny AIG by měl příliš tvrdé následky pro celý svět. "Vláda si skutečně nemůže dovolit nechat AIG padnout. Doufejme, že třetí pomoc zabere," uvedl analytik Robert Haines ze společnosti CreditSights.

Připomněl, že partnery AIG jsou především evropské banky, pro něž by bylo odmítnutí pomoci americkou vládou značnou ranou.

"Třicetimiliardová pomoc z kapes daňových poplatníků pro postiženou AIG je ve výsledku levnější, než nechat banku padnout a ohrozit tak celou ekonomiku," řekl zdroj agentury Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy