Dluhy Čechů mohutní, v lednu poskočily o 4 miliardy

Ekonomika Ekonomika
27. 2. 2009 15:03
Během ledna se zvýšily asi o čtyři miliardy na 884,4 miliardy korun
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Attila Racek

Praha - Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí se během ledna zvýšilo přibližně o čtyři miliardy na 884,4 miliardy korun. Dluhy domácností tak sice stále rostou, ale pomaleji než v předchozích měsících. Vyplývá to z pátečních dat České národní banky (ČNB).

Podle analytiků to znamená, že banky poskytují nové úvěry i v současné ekonomické situaci. To je podle nich znakem optimismu. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 149 miliard korun.

Po prosincovém poklesu se v lednu vrátilo k růstu i zadlužení podniků. V lednu se zvýšilo o 4,4 miliardy korun na 1,014 bilionu korun. Poprvé se zadlužení podniků přes hranici jednoho bilionu korun přehouplo loni v září.

"Lednová čísla ukazují, že banky nezavřely své kohouty financování a jsou nadále ochotné zvyšovat úvěrovou angažovanost," uvedl podle agentury ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pozoruhodné podle něj je, že v lednu proti prosinci rostl objem úvěrů nejen vůči domácnostem, ale i vůči podnikové sféře.

"To, že banky poskytují domácnostem nové úvěry i v současné nejisté ekonomické situaci, je znakem určitého optimismu ohledně dalšího vývoje příjmů domácností," dodal Sobíšek.

Jednodenní vklady domácností v lednu meziměsíčně vzrostly o více než 19 miliard korun na 728,02 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, se zvýšily o 2,2 miliardy na 452,2 miliardy korun.

Ekonomové píšící o finanční krizi

Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček, ČSOB, člen NERV
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Havel, ČSSD, stínový ministr
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Rusnok, Asociace penzijních fondů, člen NERV
Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky 
Foto: Aktuálně.cz
Pavel Kohout, ekonom, člen NERV
Foto: Aktuálně.cz
Milan Zelený, ekonom, univerzitní profesor
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank
 

Právě se děje

Další zprávy