Tak jsem jim to napálil aneb jak zbohatnout na MS

Eliška Bártová Eliška Bártová
26. 2. 2009 11:45
Firma Investing cz, kritizovaná NKÚ, odmítá zodpovědnost

Praha/Liberec - Do zasedací místnosti v suterénu rozlehlé vily na okraji Liberce přichází statný vousatý padesátník se stohy dokumentů pod paží.

Usedá za stolem, nad nímž na čestném prezidentském místě visí jeho namalovaný portrét. Pod ním zarámovaný certifikát od majitele stavební firmy Syner Petra Syrovátky: "Pro nejlepšího partnera Investing cz."

Oním mužem je Josef Nadrchal, majitel firmy Investing cz, která měla dohled nad prostavěním stovek miliónů určených pro právě probíhající světový šampionát v lyžování. Investing si tak přišel na více než 13 milionů korun.

Deník Aktuálně.cz již dříve upozornil, že na tuto klíčovou pozici dosadilo město Liberec i Technická univerzita firmu bez výběrového řízení. Podle NKÚ pod dohledem Investingu došlo k řadě pochybení a možným porušením zákona, které prověří policie.

"Jsem přesvědčen, že zpráva NKÚ byla politicky motivovaná," řekl v pondělí Nadrchal deníku Aktuálně.cz. "Šlo o snahu poškodit Liberec a firmu Syner."

Certifikát vyvěšený v kanceláři Investingu cz
Certifikát vyvěšený v kanceláři Investingu cz | Foto: Ondřej Besperát

Nejlepší partner

Syner získal pod dohledem Nadrchalova Investingu ze státních dotací zakázku za 350 milionů korun na přestavbu kolejí Technické univerzity.

A právě Syneru pak měl Investing cz podle závěrů NKÚ proplácet faktury za neprovedenou práci. Celkem šlo o 13,6 milionu korun při stavbě kolejí a dalších 292 tisíc při stavbě areálu na Ještědu.

Zatímco ještě před kontrolou NKÚ Nadrchal ochotně pózoval novinářům, nyní focení razantně odmítá. Poté, co se ho fotoreportér Aktuálně.cz pokusil vyfotografovat, vrhl se na něj a silou ho zatlačil do rohu místnosti. Nakonec reportéry vykázal za pomocí síly ze dveří kanceláře.

Blízko k Syneru

Syner je znám svými vazbami na liberecké politiky ODS (primátor Jiří Kittner pracoval v Syneru jako ekonomický náměstek - pozn. red.) a blízko k němu má i Investing cz.

Dohled nad stavbami totiž pro Syner firma vykonávala i při stavbě multifunkční arény v Liberci, u které byla konečná cena rovněž navýšena. Nyní je prozměnu pojí společný projekt zastavění proluky na ulici 1. máje v centru města.

"S klukama, majiteli Syneru, jsme kamarádi. Já to nezastírám. Liberec je malý, tady se všichni znají," řekl Aktuálně.cz Nadrchal. "Ale u rekonstrukce kolejí zvítězil proto, že nabídl nejnižší cenu."

Zapomenutý nábytek

Josef Nadrchal malovaný
Josef Nadrchal malovaný | Foto: Ondřej Besperát

Jenže podle NKÚ se ona nejnižší cena postupně navýšila o 58 procent. Nadrchala však tuto informaci považuje za zmanipulovanou.

"Projektant zapomněl zahrnout do rozpočtu nábytek a pak se ukázalo, že je potřeba opravit schodiště a vstupní haly," vysvětluje. "Tím se cena nenavýšila, bylo to prostě potřeba udělat."

Podle Nadrchala tento argument kontroloři nechtěli slyšet. Navíc za toto pochybení je podle Investingu odpovědné vedení univerzity a zapomnětlivý projektant - firma Sial, která pro Syner projektovala řadu staveb. 

Sial se Synerem a Investingem nyní také pojí projekt zástavby na ulici 1. máje.

Dodatečnou zakázku na rekonstrukci schodišť a hal na kolejích získal opět Syner.Ten také, ač je stavební firmou získal bez výběrového řízení zakázku na dodání nábytku.

A dohled nad stavbou opět bez výběrového řízení připadl Investing cz. "Samozřejmě se vybraly ty samé firmy. Kdo jiný by to měl dělat?" diví se Nadrchal. "Neumím si představit, kdyby to převzal někdo jiný. Zaplaťpánbůh, že to tak bylo."

I v této fázi ale NKÚ poukazuje na nestandardní postup, nejen tím, že bez výběrového řízení získal Syner zakázku na dodání nábytku, ale také fakt, že si Investing ztrojnásobil odměnu za provedený dohled. "Když jsem věděl, že si nemůžou nikoho jiného vzít a tu zakázku dostaneme, tak jsem tu cenu samozřejmě napálil. Jsem obchodník," říká. "Ale pořád jsem mohl nasadit ještě vyšší cenu."

Foto: Aktuálně.cz
Mrhání penězi? Svátek sportu? Diskutujte o MS v Liberci

Kdo za to může?

U dalšího odhaleného prohřešku - proplácení faktur za neprovedené práce - sice selhání Nadrchal připouští, ale podle něj se jej dopustil zaměstnanec nikoliv firma jako taková.

"Za to nejsem zodpovědný. Může za to člověk, který tam dělal dozor a zanedbával své povinnosti," brání se Nadrchal. "Už jsem mu dal výpověď. Trestní oznámení půjde když tak na něj, nikoliv na mě."

Připouští sice, že Syneru bylo za fiktivní práce proplaceno 13,6 milionu korun, jenže za zhruba stejnou sumu prý firma provedla práce nad rámec smlouvy, které si univerzita vyžádala. Takže v důsledku Syneru zmíněné miliony zůstaly.

Zacíleno na Liberec

Koleje. Zakázka pro Syner za 395 milionů
Koleje. Zakázka pro Syner za 395 milionů | Foto: Ondřej Besperát

Zprávu NKÚ považuje Nadrchal za účelovou. "Ta zpráva je blábol. Říkal jsem Žabkovi, který tu kontrolu dělal, že to je nesmysl, ale on je takový ten teplouš. Vysmál se mi. Vím, že to bylo politické zadání. Praha nemá Liberec ráda."

Po dohodě s advokáty chce proti údajně lživým závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu podniknout patřičné kroky. Jak přesně bude postupovat, zatím odmítl upřesnit.

Současně však policie začne prověřovat trestní oznámení, která byla v souvislosti se závěry NKÚ podána. V březnu se pak na prostavění státních dotací zaměří také Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog: Liberecký šampionát jako varování 
 

Právě se děje

Další zprávy