Prodej aut klesá, podnikatelé čekají na Kalouskovu DPH

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 2. 2009 22:28
Odečet daně je jedním z opatření Národního protikrizového plánu
Foto: Škoda Auto

Praha - Osobní a lehké užitkové automobily nejdou v Česku na odbyt tak, jak by si obchodníci představovali.

Na vině může být i vyčkávací taktika některých podnikatelů. Důvod je prozaický - vyhlížejí, zda parlamentem projde návrh na odečet daně z přidané hodnoty. "Prodej to do určité míry ovlivňuje," připouští manažer prodeje vozů v Auto Jarov Miroslav Bláha.

Pokles v prodejnosti vozů ze stejného důvodu zaznamenali i v Autosalonu Domanský. "Vliv to určitě má. Prodeje jsou nižší, než se původně čekalo," uvedl vedoucí prodeje Matěj Topinka bez uvedení konkrétních čísel.

V lednu zájem o nová auta meziročně propadl o více než dvacet procent. Autosalony opustilo celkem 12476 vozů.

U užitkových aut šlo o propad o 37 procent (3634 prodaných kusů), u osobních aut o dvanáct (8842 vozů).

HK: Poslanci automobilovému průmyslu přitížili

Ministerstvo financí již koncem loňského roku oznámilo, že chce rozšířit možnost odpočtu DPH pro firmy z užitkových i na osobní vozy. Nyní je to jeden z bodů v Národním protikrizovém plánu, který vypracoval expertní tým NERV, aby v časech ekonomické krize pomohl české ekonomice.

Firemní zákazníci, kteří si budou chtít odečíst DPH z nákupu osobního vozu, budou ale muset ještě počkat. Poslanci totiž novelu zákona ve středu neschválili a vrátili ji do druhého čtení.

Podle Hospodářské komory tím dostávají automobilový průmysl do ještě komplikovanější situace. "Poslanci svým rozhodnutím neschválit novelu umožňující odpočet DPH při nákupu nového auta ještě více zhoršili svízelnou situaci automobilového průmyslu a odvětví na něj napojených," prohlašuje prezident komory Petr Kužel, který zároveň tvrdí, že prodej aut se v tuzemsku téměř zastavil.

 

Právě se děje

Další zprávy