Lidé věří ve zlato. Jeho prodej je rekordní

mah
16. 2. 2009 19:25
Očekává se prolomení magické hranice 1000 dolarů za troyskou unci

Praha - Sázka na jistotu. Tak by se dala přeložit současná poptávka po zlatu ze strany investorů. Ti opouštějí rizikové investice a skupují zlato ve velkém. Mincovny tak razí mnohem vyšší objemy zlatých mincí, než tomu bylo před rokem. Vedle mincí jdou na odbyt také zlaté pruty.

Jak informovala agentura ČTK americké ministerstvo financí v lednu prodalo zlaté mince s americkým orlem ve znaku v objemu 92.000 troyských uncí. To je skoro čtyřikrát tolik, co prodal odbor ministerstva U.S. Mint ve stejném období loni. Je to i více, než se prodalo za celé první pololetí 2007.

Podle analytiků jsou velké nákupy mincí poslední známkou toho, že nákup zlata plní roli bezpečného přístavu. Přičemž se odhaduje, že poptávka po zlatě by se letos ve srovnání s rokem 2007 mohla zdvojnásobit. Hlavním důvodem je především strach investorů z dopadů finanční krize.

Cihličky zlata
Cihličky zlata | Foto: goldbrix

V Rusku se tak poptávka po zlatu a dalších drahých kovech už ztrojnásobila. Podobný trend se týká i USA. Rusové však narozdíl od Američanů dávali přednost bankovním vkladům ve zlatě, ačkoliv nejsou stoprocentně jisté. Z nákupu zlatých cihel a mincí se  totiž v Rusku platí daň ve výši 18 procent.

Poptávka tlačí cenu nahoru

Nakoupit zlato a schovat jej do bankovního trezoru. Taková je současná strategie těch nejbohatších investorů. Díky tomu se zvyšuje nejen objem zlata v investičních fondech, které se obchodují na burzách, postupně jde nahoru i cena samotného zlata.

Většina analytiků je proto přesvědčena, že je jen otázkou času, kdy cena zlata dosáhne nové rekordní ceny  a to nad 1000 dolarů za troyskou unci. Nynější cena se pohybuje kolem 940 dolarů. Od začátku roku tak vzrostla o osm procent.

Vykupuje se za staré ceny

Ačkoliv cena zlata den ode dne vzrůstá, prozatím tento fakt nemá vliv na výkupní cenu tohoto kovu. Záložny, zlatnické a šperkařské firmy drží výkupní cenu při zemi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy