Světová ekonomika padne na dno až v polovině roku

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 2. 2009 20:15
Ani odborníci se neshodnou na tom, zda Česko letos poroste.
Kam nejlépe investovat peníze? Do akcií společností z USA tvrdí experti.
Kam nejlépe investovat peníze? Do akcií společností z USA tvrdí experti. | Foto: Reuters

Brno- Hospodářská krize sice už nějakou dobu trvá, ale na dno si světová ekonomika ještě nesáhla. Podle čtvrtečního průzkumu agentur Factum Invenio a Donath-Burson-Marsteller přijdou největší potíže ve třetím čtvrtletí letošního roku. Elektronického průzkumu se zúčastnilo 351 respondentů z řad členů a kandidátů CFA, významných manažerů a ekonomických novinářů.

Sedm z deseti dotázaných se shodlo na tom, že současná krize je největší od 30. let minulého století. Na tom, že dna dosáhne ekonomika ještě letos se shoduje 80 procent respondentů," uvedl šéf agentury Factum Invenio Jan Herzmann.

Méně optimistické odhady však tak jednoznačně vývoj v letošním roce nevidí. „V tomto směru jsem o něco opatrnější. Pokud by nejhlubší krize přišla v letošním třetím čtvrtletí, byla by to velmi dobrá zpráva zasluhující otevření šampaňského," poznamenal analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Česká ekonomika poroste

Nadpoloviční většina dotázaných předpovídá české ekonomice v letošním roce růst a to do dvou procent. Oproti tomu jedna čtvrtina expertů se spíš přiklání k poklesu domácí ekonomiky. Na podobných opačných březích stojí i Česká národní banka s odhadem poklesu o několik desetin procenta a ministerstvo financí, které prorokuje růst o 1,3 procenta.

O to víc se však experti shodli na míře inflace za letošní rok. Pětatřicet procent z nich se domnívá, že nepřekročí jedno procento, stejné množství pak předpovídá inflaci mezi jedním a dvěma procenty.

Foto: Reuters

V čem se však shodla takřka polovina odborníků na finance jsou regiony, které vyjdou ze světové ekonomické krize posílené.  „Střední a východní Evropu uvedlo 43 procent respondentů, ovšem 39 procent z nich věří nejvíc Číně," uvádí zpráva Donath-Burson-Marsteller. Více než čtvrtina odborníků předpokládá, že krize nejvíc posílí severní Ameriku.

„Já bych v horizontu pěti let sázel spíš na západní Evropu. V současnosti je však největším rizikem zadlužování a protekcionalismus. Každá země má tendenci hájit především svou vlastní ekonomiku a z globálních summitů vzejdou maximálně obecná hodnocení," konstatoval Michl.

Investovat bude nejlepší do akcií

Odborníci se však shodují v tom, kam nejlépe uložit peníze. Naprostou jedničkou se v průzkumu staly akcie společností z USA. Takovou investici jako nejvýnosnější zmínila víc než třetina respondentů.

Podobně odhadují odborníci konečný kurz české koruny vůči euru. Na konci roku se bude podle dvou třetin respondentů pohybovat mezi 25 až 27 korunami.

Největší část odborníků věří, že Euro začne v České republice platit v roce 2013 nebo 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy