Boj o 115 miliard začíná, zakázku chce Kellner i J&T

Tomáš Fránek
10. 2. 2009 14:05
Jde o jednu z největších státních zakázek v historii Česka
Lesklá hladká plocha o rozloze několika hektarů láká labutě a jiné vodní ptáky. Olejové odpady zde byly ukládány až do roku 1996. V pozadí areál někdejších Moravských chemických závodů, nyní BorsodChem MCHZ, s.r.o.
Lesklá hladká plocha o rozloze několika hektarů láká labutě a jiné vodní ptáky. Olejové odpady zde byly ukládány až do roku 1996. V pozadí areál někdejších Moravských chemických závodů, nyní BorsodChem MCHZ, s.r.o. | Foto: Ondřej Besperát

* Dát obří zakázku za 115 miliard jediné firmě doporučil vládě ministr financí Miroslav Kalousek * Vláda odsouhlasila, že je to výhodnější, než rozdělovat jednotlivé zakázky na vyčištění zamořených půd či podzemní vody různým firmám * Postup kritizují nevládní organizace i Hospodářská komora

Praha - O jednu z největších zakázek v historii Česka - tendru na odstranění starých ekologických zátěží za asi 115 miliard korun - se zajímá šest firem a sdružení.

I když zadání soutěže ostře kritizovala Hospodářská komora i nevládní protikorupční organizace Transparency International, ministerstvo financí dnes otevřelo obálky se jmény zájemců.

Úřad oznámil, že se o zakázku uchází společnost PPF miliardáře Petra Kellnera (ta vytvořila sdružení společně s firmami AVE CZ, Dekonta, ECOSOIL), firmy Geosan,  Marius Pedersen Engineering nebo dvě konsorcia, která vytvořily tuzemské společnosti dohromady s firmami ze zahraničí.

Fakta:

Kdo se o zakázku uchází:

  • GEOSAN GROUP a.s.
  • Marius Pedersen Engineering a.s.
  • Sdružení firem:
    PPF Advisory (CR) a.s.
    ECOSOIL SUD GmbH
    AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.
    DEKONTA, a.s.
  • Konsorcium:
    Deme Environmental Contractors NV ("DEC")
    Dredging International NV ("DI")
  • KAROB, a.s.
  • Sdružení firem "PD-Gruppe - Stavoprogres":
    P-D Industriegesellschaft mbH
    STAVOPROGRES BRNO, spol. s r.o.

Cena rozhodne

"V prvním kole zájemci prokazují schopnost zvládnout zakázku předložením dokumentů, jimiž budou dokládat reference, dostatečné zázemí, personální a technické vybavení, finanční garance a technické kapacity," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Firmy, které splní podmínky, postoupí do druhé kola.

Začátek druhého kola bude podle ministerstva na přelomu března a dubna 2009. "Jediným kritériem hodnocení v rámci druhého kola bude výše nabídkové ceny," dodal Jakob.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly podle současné praxe, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům.

Podle prohlášení Hospodářské komory by staré ekologické škody měly být odstraněny menšími zakázkami, a ne jednou velkou mnohamiliardovou. V menších soutěžích by totiž měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.

Lidé obsluhující míchací linku musí být vybaveni bezpečnostními pomůckami. Kvalitu ovzduší v okolí lagun monitorují emisní stanice.
Lidé obsluhující míchací linku musí být vybaveni bezpečnostními pomůckami. Kvalitu ovzduší v okolí lagun monitorují emisní stanice. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Ropný odpad prodá Česko Polákům. Už je jasné kam

Málokdo na ni dosáhne

Tendr kritizuje i nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce a zbytečně velkým nákladům při odstranění ekologických škod jednou velkou zakázkou.

Podle Transparency stát může zbytečně utratit o desítky miliard více, než kdyby zůstal u zavedeného systému přidělování menších sanačních prací různým firmám.

Zakázka je tak ohromná, že na ni podle Transparency dosáhne jen málokdo, proto výběrové řízení neumožní výrazné snížení státních výdajů. "Žádná ostrá ekonomická soutěž ani nebude možná," řekl Aktuálně.cz David Ondráčka z pražské kanceláře Transparency International.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Česko se propadlo o 64 míst ve světovém ekoindexu
 

Právě se děje

Další zprávy