Lidé se bojí brát si hypotéky, trh padl o pětinu

Ekonomika Ekonomika
28. 1. 2009 11:55
Banky poskytly hypotéky za 114 miliard korun. O rok dříve to bylo 142 miliard
Hypotéku? Raději si to ještě promyslím, říkají si Češi. Ilustrační snímek
Hypotéku? Raději si to ještě promyslím, říkají si Češi. Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemský hypoteční trh se propadá.

Čerstvě zveřejněné statistiky ministerstva pro místní rozvoj ukázaly, že za pouhý rok klesl o plnou pětinu.

V konkrétních číslech to znamená, že banky poskytly občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun. O rok dříve to však bylo přes 142 miliard korun.

Jak si tato čísla vyložit? Odborníci vidí důvodů pro propad hned několik: od finanční krize a makroekonomického vývoje až po rekordní srovnávací základny v předchozím období.

Právě v roce 2007 si totiž lidé vzali v Česku hypotéky za rekordní sumu - jednalo se o 142,3 mld. Kč. (Pro srovnání: Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů fyzickým osobám od roku 1995 dosáhl 583,5 miliardy korun.)

Detailnější pohled do statistik ukazuje, že nejvíc "zamražen" byl zájem o hypotéky v Praze. MMR eviduje data sedmi nejvýznamnějších poskytovatelů hypotečních úvěrů a z nich vyplývá, že v meziročním srovnání poklesla Praha o 27,3 procenta. Naopak - nejmenší pokles byl zaznamenán v Jihočeském kraji (5,4 %) a Libereckém kraji (10,4 %).

Josef Uchytil z poradenské společnosti Partners
Josef Uchytil z poradenské společnosti Partners | Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte online poradnu:
Jak financovat vlastní bydlení? Odpovědi na vaše otázky

Hypoteční banka, která je jedničkou na domácím hypotečním trhu, loni poskytla přes 21 000 hypoték za 39,6 miliardy korun. Objem nových obchodů tak bance mírně klesl z předloňských 40,4 miliardy korun. Česká spořitelna poskytla 14 345 hypoték za 21,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než polovinu. Raiffeisenbank loni schválila klientům přes 12 000 hypoték za 21,3 miliardy korun. To je stejný objem jako v roce 2007.

Vyčkávání

Realitní makléři nyní stav na trhu popisují jako "vyčkávání". Lidé se bojí investovat peníze, na druhou stranu pak čekají, zda poklesnou sazby hypotéčních úvěrů a ceny nemovitostí.

Sazby hypotečních úvěrů jsou prakticky na stejné úrovni jako po většinu minulého roku a bez výrazných změn by měly být i v nejbližší době. A to i přes to, že Česká národní banka (ČNB) již několikrát srazila úrokové sazby a bude v tom podle analytiků pokračovat i v budoucnu.

Foto: UBS
Čtěte více:
Hypotéky ovládá nejistota. Nikomu se nechce riskovat

Velkou neznámou pak je, jak se krize odrazí na českém trhu s realitami.

Spadnou o deset, dvacet, nebo třicet procent, jak si myslí bankéři, analytici a zástupci realitních kanceláří? Nebo budou stagnovat jak neustále opakují zástupci developerských firem?

Faktem je, že první známky snížení cen se začaly objevovat u starších panelových bytů na sídlištích a u hůře položených novostaveb. Asi o desetinu se tak snížily ceny nových bytů u hlavních komunikací, v přízemí, nebo bez dopravní dostupnosti.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Spadnou ceny realit? Investoři by za odpověď dali duši

 

 

Právě se děje

Další zprávy