Ministerstvo špatně hospodařilo s 646 miliony korun

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 1. 2009 13:42
Ministerstvo práce bude nejspíš muset vrátit peníze EU.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo práce a sociálních věcí špatně vedlo a kontrolovalo hospodaření s financemi z Evropského sociálního fondu.  Přesněji z operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Nejvyšší kontrolní úřad nedostatky vyčíslil u projektů v celkové hodnotě 646 milionů korun. Nyní hrozí, že bude ministerstvo muset peníze vrátit.

"Závažné nedostatky kontroloři odhalili zejména v oblasti metodického řízení, administrativních kontrol a monitorování účinnosti pomoci. Chybovali i příjemci financí, kteří jednotlivé projekty realizovali. Celková hodnota zjištěných nedostatků představuje přibližně 48 procent kontrolovaného objemu," uvedl prezident úřadu František Dohnal.

Úřad v minulosti kontroloval využívání prostředků i z jiných operačních programů. Tak rozsáhlá pochybení jako u operačního programu Rozvoj lidských zdrojů však zatím neodhalil.

Žadatelé se o peníze tohoto programu mohli ucházet v letech 2004 až 2006. Tedy v době, kdy byl ministrem práce a sociálních věcí sociální demokrat Zdeněk Škromach.

„Je jasné, že v té době se lidé využívání operačních programů teprve učili a nemuselo tedy být vše stoprocentní. Reálné čerpání prostředků však spadá do doby, kdy už jsem ministrem nebyl. Pokud tedy úřad našel nějaké nesrovnalosti, musí to řešit ministerstvo," reagoval na zjištění úřadu Škromach.

Školení nepřítomných za 119 tisíc? Proč ne.

Ministerstvo se podle výsledků kontroly provinilo mimo jiné špatně zadanou veřejnou zakázkou za více než 150 milionů korun. Zadalo totiž realizaci projektu Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku uchazeči, který nesplnil základní podmínky výběrového řízení.

"Tento uchazeč měl být správně ze zadávacího řízení vyloučen. Tím ministerstvo porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek a současně nerespektovalo požadavky právních předpisů Evropského společenství," uvedli v kontrolní zprávě pracovníci úřadu.

Různých pochybení objevili kontroloři celou řadu. Ministerstvo například zaplatilo 38,7 milionů dodavateli, který neprokázal, že peníze vůbec použil na stanovený účel.  Porušení rozpočtové kázně a nehospodárnost kritizují kontroloři i v dalších případech.

Například u série motivačních školení. Ministerstvo jich zaplatilo hned několik - konala se na stejném místě ve stejný čas ve skupinkách o 10 až 14 lidech. Ovšem kapacita všech skupin nebyla zdaleka naplněna. Namísto spojení jednotlivých skupin a logické úspory zaplatilo ministerstvo za každou skupinu 119 tisíc korun. Včetně skupiny v níž byly pouze dvě klientky. V prezenční listině u jejich jmen navíc stálo: „omluvena".

Ministerstvo se navíc s kontrolou vynaložených peněz moc práce nedalo. „V žádném z 21 prověřovaných případů nebylo zjištěno, že by tyto kontroly byly provedeny řádně. Předběžné kontroly prováděné ministerstvem měly závažné nedostatky. V mnoha případech šlo pouze o formální akt," zjistili lidé z kontrolního úřadu.

Není jen jeden viník

U některých projektů je zcela jasné, že měly především posloužit k čerpání financí z operačního programu za každou cenu. To se totiž v první části období nedařilo, projektů bylo málo. Se sílícím časovým tlakem a blížícími se volbami v roce 2006 se prioritou projektů stávalo samotné čerpání financí.

„Nelze říci, že by tato situace měla jednoznačného viníka. Chybovalo sice minulé vedení ministerstva, ale kořeny problému jsou hlubší, systémové," vysvětlil prezident úřadu. Na využívání evropských fondů se podle něj česká ministerstva připravovala v letech 2002 a 2003 bez praktických zkušeností.

Na základě zjištěných pochybení však bude ministerstvo nejspíš muset část peněz do evropského rozpočtu. Úřad svá zjištění nyní předloží vládě a ta rozhodne, jak s nimi naloží.

 

Právě se děje

Další zprávy