Plynovody se obrátí. Slovensko může mít plyn ze západu

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2009 14:44
Topolánek garantoval technickou zajištěnost RWE Transgas. Musí souhlasit Německo a Francie
Foto: Reuters

Bratislava/Praha - Pokud si Slovensko vyjedná konkrétní objemy zemního plynu s evropskými dodavateli, Česká republika je připravena úplně otočit tok plynu na západ-východ a začít Slovákům dodávat surovinu přes své území do čtyř hodin. Dnes to potvrdila společnost RWE Transgas.

Na tomto kroku se odpoledne dohodl premiér Mirek Topolánek se svým slovenským protějškem Robertem Ficem a garantoval technickou připravenost Transgasu.

"Oni (Česká republika a místní provozovatel) jsou připraveni to učinit, pokud dostanou zelenou od společností Suez a E.ON," řekl zástupce českého předsednictví, jehož Reuters cituje.

Slovensko by mohlo podle Fica dočasně získat dodávky o objemu přibližně 20 milionů metrů kubických denně z plynovodu Jamal. Jamal vede ruský plyn přes Bělorusko a Polsko dále do západních zemí.

Z trasy si ale odebírá plyn také Německo a Francie, které by se případně musely ve prospěch Slovenska vzdát asi čtvrtiny odběru.

RWE: S přepravou lze začít do čtyř hodin

K původnímu plánu dodat plyn z Ukrajiny na Slovensko výměnou za dodávku suroviny z Ruska na Ukrajinu souhlasí Rusko. Ale Ukrajina se k němu stále oficiálně nevyjádřila.

O alternativě obrátit s Českou republikou tradiční tok na západ-východ jednali Fico a Trangas podle deníku Pravda už ve čtvrtek. "Česká strana je schopná zrealizovat reverzní tok do několika hodin. Slovenský plynárenský priemysel dělá všechna potřebná opatření a zhruba do jednoho týdne jsme připraveni na reverzní tok i my," řekl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

"Přestože naše tranzitní síť je původně projektována na přepravu z východu na západ, podařilo se nám najít řešení, jak směr toku plynu úplně obrátit. Poprvé v historii může být plyn dopraven přes předávací stanici Lanžhot směrem na Slovensko," řekl dnes mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. "Pokud si Slovensko dojedná konkrétní objemy zemního plynu s evropskými dodavateli, RWE je připravena začít s přepravou do čtyř hodin."

Omezený odběr pro slovenské podniky platí

Česká republika má přístup k dodávkám plynu z Norska, severní cestou přes Německo jde i plyn z Ruska. Země také čerpá ze svých podzemních zásobníků. Plyn má vydržet minimálně na pět týdnů.

"Všichni naši zákazníci dostávají zemní plyn v plném objemu. Včerejší spotřeba dosáhla 48,2 milionů kubíků, na dnešek odhadujeme vzhledem k oteplování pokles spotřeby na 45 milionů kubíků," doplnil Chalupský.

Slovensko denně podle Fica ztrácí na dodávkách plynu sto milionů euro. Kvůli zastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu platí zhruba pro tisícovku slovenských společností i nadále omezení odběru. Společnost Slovenský plynárenský priemysel předpokládá, že velké firmy budou moci odebírat jen minimální objemy plynu i v sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy