Pivní revoluce: Ovládnou minipivovary český trh?

Ovládnou minipivovary český trh?
Pivovar Permon: Sládek Jan Rada vaří v sokolovském minipivovaru širokou škálu piv, ale jedno mají společné - jsou nepasterovaná, vyráběna tradičními postupy za použití hanáckého ječného sladu a žateckého chmelu. Kromě klasických světlých a tmavých piv experimentuje Permon s různými příchutěmi (višeň, borůvka, pomeranč) a v jeho portfoliu se objevuje i konopný speciál. Adresa: Komenského 77, Sokolov. Druhy piv: světlý ležák filtrovaný, Permon India Pale Ale, pšeničný speciál, extra premium světlý 17°, polotmavý ležák
Pivovar Permon - varna
Zámecký pivovar Chyše. Počátky panského pivovaru, který je součástí zámeckého komplexu, spadají do let 1839-1841 a navazují na dlouholetou tradici pivovarnictví v Chyši. Zdejší pivo získalo řadu tuzemských cen (např. Česká pivní pečeť) a při jeho produkci využívá sládek kromě žateckého chmelu přírodní vodu z Doupovských hor. Adresa:Chyše, Druhy piv: Prokop 11° světlý, Prokop 12° jantar, Prokop 12° tmavé
Interiér zámeckého pivovaru Chyše
Foto: Aktuálně.cz
Aktuálně.cz Aktuálně.cz
13. 6. 2013 16:32
České, moravské a slezské minipivovary zažívají nevídaný boom. Každý rok vznikne na dvacet nových, nyní již evidujeme na našem území okolo 180 malých pivovarů s produkcí do 10 000 hektolitrů ročně.

Od dubna 2011 jsou zaštiťovány Českomoravským svazem minipivovarů, který poskytuje začínajícím podnikatelům nejen legislativní zázemí, ale i školení sládků.

Zpravidla se minipivovarům daří v místech, kde je silná pivovarnická tradice a k vaření piva jsou k dispozici kvalitní suroviny, zejména přírodní voda.

Úroveň i produkce jednotlivých pivovárků je kolísavá, s výstavem cca 200 tisíc hektolitrů piva ročně se momentálně podílejí zhruba 1 % na celkovém trhu.

Podívejte se na dvacet nejzajímavějších, které se na našem území nacházejí.

 

Právě se děje

Další zprávy