Kvůli Krymu podraží v půli března v Česku benzin

ČTK ČTK
3. 3. 2014 20:00
Zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se promítá do rostoucích cen ropy.
Foto: Radek Pecák

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku kvůli konfliktu na Krymu stoupnou zhruba v polovině března. Důvodem ale budou především vyšší ceny ropy na světových trzích, shodli se analytici.

Zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se od rána do rostoucích cen ropy promítá, uvedl analytik Akcenty Miroslav Novák. Benzin a nafta by podle něj mohly za dva týdny zdražit o korunu za litr. Světové ceny ropy se v pondělí ráno vyšplhaly na několikaměsíční maxima.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk poznamenal, že pohonné hmoty v ČR zatím nezdražují, naopak. Přestože ceny v Rotterdamu rostou už několikátý týden, u domácích čerpacích stanic ceny mírně klesly. Natural 95 se podle posledních dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, prodával v průměru za 36 Kč/l a nafta za 36,13 Kč/l. Tento pohyb šel podle Vlka na úkor dalšího stlačení marží.

Do cen pohonných hmot se rostoucí cena ropy podle Nováka ještě nestačila promítnout. Ceny pohonných hmot reagují s určitým časovým zpožděním zhruba dvou týdnů, a efekt dražší ropy by se tak měl na čerpacích stanicích projevit zhruba až v polovině března, dodal Novák. Konzultant pro energetiku Jiří Gavor doplnil, že na krizové situace ceny ropy a pohonných hmot reagují prakticky okamžitě.

Nejistý Krym a nové násilí v Libyi. Benzín poroste

"Není pochyb o tom, že pokud by situace na Krymu dále eskalovala, tak ropa může vystřelit prudce vzhůru a stejně tak i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích - zdražení na litru pohonné látky by mohlo dosáhnout koruny a více," míní Novák. Upozornil, že vývoj na Krymu není jediným faktorem růstu ceny ropy, nepokoje znovu propukly také v Libyi.

 "Pakliže by mělo dojít hypoteticky na úplné zastavení exportu ropy z Ruska, což není v zájmu jeho samotného, dalo by se předpokládat zvýšení těžby v jiných teritoriích," uvedl Petr Hlinomaz z BH Securities.

Podle ředitele Conseq Investment Managment Lukáše Váchy by byl další dopad eskalace konfliktu spíše zprostředkovaný přes růst světových cen ropy, jejíž je Rusko stále největším producentem. "Pokud by konflikt měl trvání delší než několik málo týdnů, velmi pravděpodobně bychom jej ucítili i ve svých peněženkách," naznačil Vácha.

Analytik Colossea Vít Jedlička doplnil, že ropa Brent v reakci na vývoj ukrajinské krize zdražila přes víkend o 2,5 dolaru na barel. Pokud by tento cenový nárůst přetrvával v dlouhodobějším horizontu, tak by to mohlo znamenat zdražení pohonných hmot až o 50 haléřů na litr. Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala až na 111,24 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Cena americké lehké ropy Brent vystoupila na 104,65 dolaru, nejvýše od loňského září.

Omezení dodávek ropy a plynu přes Ukrajinu by podle Jedličky mohlo ceny plynu i ropy dále zdražit a způsobit také potíže se zásobováním. Dovoz ropy z Ruska do Čech byl v minulých letech ze strany Ruska výrazně omezen, takže by to neznamenalo výraznější problém. Závažnější problémy by způsobily výpadky dodávek plynu.

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky.

 

Právě se děje

Další zprávy