Rekordně levná káva končí. Čokoláda zdražuje ještě víc

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 19. 2. 2014 12:40
Za cenové výkyvy u kávy i kakaa na světových trzích může počasí
Foto: Thinkstock

New York, Praha - Káva je rekordně levná. Alespoň na světových trzích, kde její cena za poslední tři roky spadla na třetinu. Od minulého týdne se ale její cena začíná opět mírně zvedat. Podle analytiků dál zdraží také kakao, jehož cena na rozdíl od kávy výrazně rostla už v předchozích měsících.

Za cenové výkyvy u obou komodit může počasí. Zatímco Brazílii trápí největší sucho za dvacet let, Indonésie se potýká s deštěm.

Změny cen na světové burze mohou pocítit i spotřebitelé v obchodech, i když jen částečně. Vedle ceny samotné kávy nebo čokolády totiž prodejci promítají do konečné částky i další náklady.

Arabika už není "ta drahá"

"Kvalitní káva Arabika, která se používá v espresu a kapučínu, se prodává téměř třikrát levněji než v roce 2011," upozorňuje analytik skupiny Colosseum Vít Jedlička.

Podle údajů z newyorské burzy IntercontinentalExchange (ICE) z konce ledna se libra Arabiky (0,45 kilogramu) prodávala za 1,144 dolaru (23 korun). V dubnu 2011 přitom stejné množství stálo 3,027 dolaru (téměř 61 korun).

Cenový rozdíl mezi kávami typu Arabika a Robusta se od roku 2011 víceméně smazal, Robusta se nyní obchoduje dokonce za 1,8 dolaru za libru. "To by mohlo pomoci k návratu kvalitnější kávy i do instantních káv levnějších značek," věří Jedlička.

Ke zlevnění došlo díky vysoké úrodě v Latinské Americe. Brazilský real navíc za poslední rok oslabil o 34 procent - tamní zboží vyjde tedy zahraniční obchodníky levněji.

Sucho je nadějí pro výrobce

V letošním roce by se ale ceny Arabiky měly opět zvedat. Od počátku roku má totiž Brazílie problém s rekordně suchým počasím - pršelo tam nejméně za posledních dvacet let. To se projeví na úrodě, které bude opět méně. Naději nepřináší ani předpověď počasí.

"Podle společnosti Volcafe by v roce 2014 mohli brazilští farmáři vyprodukovat 51 milionů pytlů, přičemž v roce 2013 to bylo 57,2 milionu pytlů. Společnost Conab odhaduje produkci ještě níže, a to mezi 46,5 a 50,2 milionu pytlů. Ještě v listopadu počítaly odhady s letošní sklizní, která začíná v dubnu, ve výši 60 milionů pytlů," uvádí Jedlička.

Cena kávy nepatrně stoupla už v první polovině února, kdy zdražila na 1,36 dolaru za libru. Pořád je to ale jen 45 procent ceny z roku 2011.

Kakao trpí kvůli suchům i dešťům

Odlišný vývoj má v posledních měsících cena kakaa. Od minulého roku je ho ve světě nedostatek, což vedlo k největšímu zdražení od září 2011. Může za to jednak sucho v Ghaně a Pobřeží slonoviny, třetího největšího pěstitele, Indonésii, naopak sužují deště.

Produkce kakaa se tak podle posledních odhadů propadne na nejnižší úroveň za poslední desetiletí.

„Očekává se, že indonéské plantáže zasáhnou silné deště během února i března. Podle předpovědí může spadnout až pět set milimetrů srážek," uvádí Tomáš Menčík ze skupiny Cyrrus.

Vliv má podle něj také rostoucí příliv kapitálu do Indonésie. Díky tomu se totiž zastavilo znehodnocování tamní měny.

Čím dál větší nedostatek

Dlouhodobě se navíc zvyšuje poptávka po tmavé čokoládě, která obsahuje 70 a více procent kakaa. Například v Číně se jí za poslední dekádu prodal více než dvojnásobek oproti dřívějšku.

V prvním únorovém týdnu se cena kakaa dostala na 2910 dolarů za tunu, zatímco ještě na konci loňského června to bylo 2170 dolarů, to znamená o třetinu méně. Zatím historicky nejvyšší ceny dosáhlo kakao v lednu 2010, kdy stálo 3520 dolarů za tunu.

Rozdíl mezi množstvím kakaových bobů, které je na trhu, a tím, které obchodníci poptávají, se má podle Jedličky blížit k nejvyšší hodnotě za posledních více než pět desetiletí. "Poptávka po kakau by mohla v marketingovém roce 2013 až 2014 překonat nabídku až o sedmdesát tisíc tun," říká.

Nedostatečná nabídka kakaa může přitom trvat až do roku 2018. Podle odhadu analytiků oslovených agenturou Bloomberg by se cena kakaa mohla do konce roku 2014 vyšplhat ze současných 2800 dolarů na 3200 dolarů za tunu.

Zaplatíme víc v obchodě?

Spotřebitelé zatím pocítí současné výkyvy na trhu s kávou či kakaem jen minimálně. Firmy totiž nakupují suroviny v rámci takzvaných futures kontraktů. To znamená, že se s dodavatelem dohodnou na ceně obvykle na následující tři měsíce.

Maloobchodníci navíc do konečné ceny nepromítají pouze samotnou cenu suroviny, ale také náklady na energii či skladování. "Například cena kávy tvoří přibližně pětinu výsledné ceny, a její pohyb o pár procent je tak často zanedbatelný. Zbytek je distribuce, doprava, marže obchodníků," vysvětluje Jiří Tyleček z X-Trade Brokers.

 

Právě se děje

Další zprávy