Potraviny kvůli slabé koruně zdraží až o osm procent

Ekonomika Ekonomika
7. 1. 2014 12:09
Většině potravinářských firem rostou náklady, což je nutí ke snižování marží
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Čeští výrobci potravin, kteří neprofitují z vyšších cen na vývozu, předpokládají na začátku roku 2014 zvyšování cen v důsledku intervencí České národní banky v rozmezí pěti až osmi procent. Takový je odhad Potravinářské komory.

Oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizují podle mluvčí komory Jarmily Štolcová především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, jde například o menší výrobce cukrovinek, některé zpracovatele masa a na špatné načasování si stěžují mlynáři. Oslabená koruna naopak pomohla třeba zpracovatelům mléka, kteří většinu své produkce vyvážejí.

Většině potravinářských firem ale rostou náklady, což je nutí ke snižování marží. Řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit a někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.

U části sortimentu jsou výrobci nuceni vypovědět smlouvy z důvodu nemožnosti dodávat za stávající ceny. Mnoho potravinářských podniků má kromě nákupu technologií do výroby realizovaných v eurech také nasmlouvány pronájmy prostor v této měně, a tak došlo podle jejich slov téměř k okamžitému navýšení nákladů.

Mlynáři si pak stěžují, že z hlediska vývoje cen pšenice a ostatních obilovin přišla intervence ČNB v nevhodnou dobu. Průmyslové mlýny v České republice stejně jako pekárny upozorňují na vznik ztrát, protože ceny mouky již zvýšit nemohou. Trh s pekárenskými výrobky je dle jejich vyjádření takový, že nelze ceny obilí do cen výrobků již promítnout, i když náklady vzrostly.

Obilí je současně i významnou krmnou surovinou, proto se jeho cena promítne také do cen krmiv a tím i do živočišných produktů, především masa a vajec. Zpracovatelé masa udávají, že omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky prasat z českých chovů.

"I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou," uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.

"Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí," našla Štolcová i skupinu firem, které na intervencích vydělávají.

 

Právě se děje

Další zprávy