Dejte si nohy nahoru. Roboti vám umyjí i okna

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
18. 11. 2013 6:00
Na český trh přichází další úklidoví roboti. Umí vytírat, mýt okna nebo čistit okapy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Éra, kdy nepříjemné domácí činnosti za člověka udělá robot, přichází ve velkém. Po robotickém vysavači, který si v Česku koupila už asi desetina domácností, se na trh dostávají další samoobslužné stroje.

V nabídce většiny firem s elektronikou je tak od letošního podzimu například mop, čistič bazénů nebo čistič okapů, který veškerou práci udělá úplně sám.

A vývojáři pracují na další technice, která má lidem umožnit věnovat se příjemnějším činnostem, než je úklid.

"Příští rok bude ve znamení umývačů oken," předpokládá mluvčí společnosti Alza.cz Karel Drda.

Podlaha, bazén i okap

"V tuto chvíli přichází na trh dvě úplné novinky robotických uklízečů. První z nich je robotický mop, který máme v nabídce od značky iRobot. Model Braava stojí asi sedm tisíc korun, dokáže důkladně vyčistit utěrkami z mikrovlákna všechny typy tvrdých podlah," říká produktová specialistka společnosti Euronics Lenka Mastešová.

Další novinkou letošního roku je bazénový vysavač, který dokáže za minutu přefiltrovat 265 litrů vody. Tento přístroj je v tuzemských obchodech k dostání za cenu okolo 20 tisíc korun.

"Jako jedni z prvních máme již nyní v nabídce také čistič oken Hobot," pokračuje ve výčtu novinek mluvčí společnosti Datart Jana Choroušová. "Je to úplný trhák. Na našem e-shopu se stal v srpnu bezkonkurenčně nejprodávanějším zbožím," dodává. Robot na čištění oken se v současné době v Datartu prodává za téměř sedm tisíc korun.

Na podzim letošního roku se na trhu objevil také robotický čistič okapů. Nejrozšířenější značkou je iRobot Looj 330. Stačí jej umístit do okapu a spustit pomocí dálkového ovládání. Výrobce slibuje na jedno nabití až 60 metrů vyčištěných okapů.

První byly vysavače

Vlnu robotických uklízečů odstartovaly před třemi lety vysavače.

"V roce 2010 jsme jich prodali přes dva tisíce, o rok později dokonce ke třem tisícům. Vrchol prodeje je patrně už za námi, nicméně stále mají své zákazníky," říká mluvčí e-shopu Mall.cz Michala Gregorová.

Podle výzkumné společnosti GfK se v roce 2012 prodalo na celém trhu téměř 23 tisíc robotických vysavačů. Od ledna do srpna letošního roku si vysavač pořídilo zhruba 10 tisíc lidí.

"V prvních osmi měsících poptávka po robotických vysavačích zaznamenala meziroční pokles přibližně o pětinu. Průměrně se v tomto období prodávaly za 6900 korun," upřesňuje Hana Kimrová ze společnosti GfK.

Podle odhadů sales manažera společnosti Electro World Martina Kameníčka má robotický vysavač v současné době asi desetina tuzemských domácností.

"Na vrcholu této vlny dosahoval podíl vysávacích robotů na celém trhu s vysavači asi 15 procent. Nyní jsme na klesající trajektorii. Jejich podíl se v prvním pololetí roku snížil na 10 procent," dodává ředitel obchodu společnosti Expert Elektro Robin Weintritt.

Nejpopulárnější značkou robotických vysavačů je v současné době iRobot Roomba od stejnojmenné společnosti. "Tato značka má na trhu s robotickými vysavači asi osmdesátiprocentní podíl," odhaduje mluvčí Alzy.cz Karel Drda.

Vůbec největší úspěch měl u zákazníků model Roomba 581. "Ten už teď není v nabídce. Pětkovou řadu nahradila řada sedm," upřesňuje Gregorová z Mall.cz.

„Ceny nejvybavenějších robotických vysavačů se pohybují okolo patnácti tisíc korun. V nabídce máme ale i modely za šest tisíc," říká specialista na vysavače z řetězce Okay Michal Jurkovič.

Trosky z 11. září

Značka iRobot má své kořeny v USA, kde trio inženýrů z Massachusettského technologického institutu začalo nejprve pracovat na vývoji vesmírného robota. Jejich patenty se uplatnily posléze také při prohledávání trosek Světového obchodního centra v New Yorku po útoku z 11. září roku 2001.

Poté se mladá firma začala orientovat více spotřebitelsky a v roce 2002 představila první robotický vysavač s názvem Roomba.

Od roku 2002 do poloviny letošního roku se na celém světě prodalo více než 10 milionů robotických vysavačů.

V současné době lze už na českém trhu sehnat robotické vysavače nejen od iRobotu, ale například od společností Samsung nebo Sencor. Ostatní novinky jsou zatím doménou iRobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy