Česko zaplavily falešné baterie. Mohou zničit mobil

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 11. 2013 13:35
V Česku se objevily falzifikáty baterií do telefonů Samsung. Od originálu jsou k nerozeznání.
Foto: Mungo.in

Praha - Na českém trhu se objevily falešné baterie do mobilních telefonů Samsung. Falzifikáty jsou tak autentické, že je od originálů nerozeznají ani představitelé českého zastoupení jihokorejské firmy.

Na falešné baterie upozornil portál uživatelů spotřební elektroniky Mungo.in. Ten falzifikáty našel u prodejců Datart, Alza.cz nebo Huramobil.cz.

Falešné baterie mohou vydržet mnohem méně než originál. Hrozí u nich ale také nadměrné zahřívání nebo změna tvaru, čímž mohou poškodit telefon.

Z Německa?

„V současné chvíli celou situaci prověřujeme. Pokud se informace o falešných bateriích potvrdí, učiníme všechny potřebné kroky k tomu, aby se na trhu podobné napodobeniny nevyskytovaly," sdělil online deníku Aktuálně.cz mediální zástupce společnosti Samsung Jiří Janeček s tím, že podrobnosti bude firma znát v následujících dnech.

Přesto, že byly falešné baterie odhaleny v Česku, mohou se podle zakladatele portálu Mungo.in Tomáše Svobody falzifikáty objevovat po celé Evropě, možná i celosvětově.

„Zatím první stopy vedou k jednomu německému distributorovi," říká Svoboda s tím, že v současné době pomáhá českému zastoupení Samsungu odhalit cestu, jak se falešné baterie na tuzemský trh dostaly.

Případem by se měla zabývat i Česká obchodní inspekce.

Baterie v pytlíku

Podle zjištění Mungo.in se falzifikáty prodávají převážně v takzvaném bulk balení, tedy v igelitovém sáčku bez identifikačních znaků výrobce.

Jak je možné rozeznat tyto falešné baterky od originálu?

„Samsung implementuje do vybraného druhu baterií technologii NFC, která umožňuje bezdrátový přenos dat mezi dvěma přístroji. My jsme ale zjistili, že u falešných baterií anténa pro přenos dat úplně chybí přesto, že je technologie NFC na baterii deklarovaná," vysvětluje Svoboda.

Zdali se jedná o falzum, nelze ale podle něj odhalit u všech modelů s NFC technologií. Pomoci by mohla analýza identifikačních údajů uvedených na baterii.

„Kromě modelového označení a kapacity se na bateriích Samsung nachází také výrobní číslo - označeno S/N, značící pojem Serial Number -  datum výroby a takzvaný QR kód," dodává Svoboda.

Další možností, jak falešný výrobek odhalit, je požádat prodejce o prokázání originality.

„Prodejce by měl mít k dispozici prohlášení dodavatele, že se jedná o originální zboží. Pokud dodavatel nemůže prokázat původ baterie, měl by ji zákazník vrátit," říká Svoboda.

Falešné baterie v Datartu i Alze

Portál Mungo si na základě podezření na falzifikáty objednal v několika prodejnách originální baterie Samsung do modelu Galaxy Nexus, který byl uveden na trh před dvěma lety.

„V prodejně Huramobil.cz nefungoval u baterie v ceně 249 korun NFC čip. Pracovník prodejny nám po tomto zjištění nabídl další tři. U nich ale čip taktéž nefungoval. Nakonec jsme v tomto obchodě zakoupili stejnou baterii zabalenou v blisteru - kombinace umělé hmoty  a papíru - za cenu o zhruba třicet procent vyšší. Ta již fungovala bez problémů," podělil se o zkušenosti Tomáš Svoboda z portálu Mungo.in.

Podobnou zkušenost portál realizoval také v prodejně společnosti  Datart. Ten na zjištění okamžitě zareagoval stažením výrobku z trhu.

Stáhli jsme je

„Inkriminované baterie jsme bezprostředně stáhli z prodeje. Dodavatele jsme požádali o vyjádření a prověření všech dodávaných položek tak, aby bylo vše v souladu s dodavatelskou smlouvou. Současně jsme z preventivních důvodů požádali všechny své dodavatele baterií o prověření," sdělila online deníku Aktuálně.cz mluvčí Datartu Jana Choroušová.

Podle ní se absence NFC čipu prokázala u šesti baterií jednoho z dodavatelů.

„Nákup jsme provedli také v centrále společnosti Alza.cz v pražských Holešovicích. NFC čip u baterií rovněž nefungoval," pokračuje Svoboda s tím, že se portálu nepodařilo získat vyjádření zástupců Alzy.cz, zdali ví, že prodává falzifikáty.

Alza.cz nereagovala ani na dotaz online deníku Aktuálně.cz.

Baterií v bulk balení se ročně prodají desetitisíce kusů. Jen zhruba jedna z deseti prodaných baterií do mobilních telefonů je zákazníkem požadovaná v dražším balení - blisteru - zbytek tvoří právě jednoduše zabalené baterie s nižší cenou.

Jaký poměr originálních a falešných baterií mezi distributory, prodejci a spotřebiteli koluje, zatím nikdo neví. 

„Pokud ale distributor nedokáže prokázat pravost výrobku, neměl by ho obchodník odebírat a nabízet zákazníkům," radí Tomáš Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy