Varování pro tisíce diabetiků, na trhu je závadný lék

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
25. 10. 2013 14:55
Přípravek Novomix 30 Flexpen 100 U/ML pro léčbu diabetu může mít až třikrát víc inzulínu
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - V českých lékárnách se objevil závadný lék na léčbu diabetu. Podle prověrek mohou náplně pro inzulínové pero Novomix 30 Flexpen 100 U/ML obsahovat nadměrnou nebo naopak podměrečnou dávku inzulínu.

Na závadné přípravky upozornil sám dánský výrobce, firma Novo Nordisk.

"Tímto přípravkem jsou v Česku v současné době léčeny asi dva a půl tisíce pacientů," řekl na mimořádném brífinku v prostorách ministerstva zdravotnictví ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Pavel Březovský.

Z prověrek výrobce i státního ústavu vzešlo podezření, že některé tyto léčivé přípravky mohou obsahovat až trojnásobné množství inzulínu, než je doporučená dávka. Jiné zas mohou mít až o polovinu méně této účinné látky.

"V případě, že by byla aplikována nejvyšší možná dávka, mohlo by dojít k přílišnému zvýšení hladiny cukru v krvi pacienta, tedy k hyperglykemii. V opačném případě by pak nemusel inzulín dostatečně zafungovat a došlo by naopak k hypoglykémii," vysvětluje Březovský SÚKL možná rizika použití tohoto inzulínového pera.

Opatření se týká konkrétně tří šarží přípravku Novomix 30 Flexpen 100 U/ML, a sice CP51095, CP50904 a CP50650 s expirační dobou do konce října roku 2014 u prvních dvou šarží a do konce července v případě třetí šarže.

"Pacienti, kteří užívají přípravek s jiným číslem šarže, nemusí mít obavy a mohou dále v léčbě pokračovat. To samé platí pro pacienty, kteří užívají jiné přípravky firmy Novo Nordisk," uklidňuje generální ředitelka firmy Novo Nordisk Daniela White.

Balení závadné šarže mohou pacienti podle resortu zdravotnictví vyměnit v kterékoliv lékárně. Tato možnost se vztahuje i na načatá balení.

Za závadná pera obdrží přípravky šarže CP51452, u které se závada jakosti nepotvrdila.

Stejnou akci zahájily v pátek 25. října i ostatní evropské země, kam se přípravek distribuuje.

Podle diabetické asociace České republiky je v Česku v současné době přes 800 tisíc diabetiků. V posledních deseti letech získá každoročně diagnózu asi 50 tisíc lidí.

"Dále existuje zhruba dvěstě tisíc pacientů, kteří mají diabetes druhého typu a ještě o tom nevědí," upřesňuje PR manažerka Diabetické asociace Blanka Neoralová.

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk působí v oblasti léčby diabetu téměř devadesát let. V současné době působí v 75 zemích světa, kde zaměstnává asi 36 tisíc lidí. Výrobky prodává ve více než 180 zemích světa.

 

Právě se děje

Další zprávy