Špatná zpráva před Vánoci. Čokoláda prudce zdražuje

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 10. 2013 7:00
Levnější suroviny už výrobcům docházejí, cenu zvyšuje sucho v Africe a nedostatek mléka.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: wikimedia

Londýn, Praha - Milovníci čokolády si v zimě sáhnou hlouběji do peněženky, ceny surovin jdou totiž výrazně nahoru. Nákupy na Vánoce, Valentýna či Velikonoce vyjdou dráž i Čechy, varují analytici.

Jak uvádí deník Financial Times, kakaové máslo za prvních osm měsíců letošního roku zdražilo téměř o 70 procent. Na Pobřeží Slonoviny, které je největším dodavatelem, dokonce o 80 procent. Sušené mléko stojí o 50 procent více.

Vyrobit stogramovou tabulku čokolády je tak o 31 procent dražší než na konci loňského roku, uvádí analytická společnost Mintec. Cena surovin jako kakaové máslo, mléko nebo cukr přitom tvoří 80 procent nákladů na výrobu tabulky čokolády.

Ceny stoupnou až o desetinu

Zdražení se tentokrát přitom podle analytiků nevyhnou ani Češi. "Co se týče cen čokolády a čokoládových výrobků v obchodech, tak do Vánoc by mohly růst. Jednak kvůli rostoucím nákladům, ale také kvůli rostoucí poptávce ke konci roku," říká Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Podle analytika skupiny Colosseum Borise Tomčiaka by čeští spotřebitelé mohli na počátku nového roku pocítit zdražení čokolády až o deset procent. "Růst nákladů na výrobu čokolády se vymyká z dlouhodobého průměru a je nečekaně rychlý," komentuje.

Čechy může potěšit jen to, že díky posilující koruně bude dovážené zboží levnější, takže zdražování se projeví v menší míře než v zemích eurozóny nebo ve Spojených státech.

Firmy sice nakupují suroviny prostřednictvím takzvaných futures kontraktů - to znamená, že se předem dohodnou na ceně a díky tomu spotřebitelé tradičně cítí zdražování pomaleji než obchodníci na burze. Jenže tyto smlouvy se obvykle uzavírají pouze na tři měsíce. Když vyprší, platí už vyšší ceny.

"V několikaletém horizontu se zdražování vstupních surovin projeví na cenách pro koncového zákazníka v téměř plné výši," potvrzuje Tomčiak.

"Záleží na velikosti výrobny. V průměru ale firmy zvládají udržet ceny na původní úrovni zhruba šest měsíců," říká Francisco Redruello, analytik Euromonitor International.

Sucho v Africe i USA

Rostoucí ceny hlásí i Londýnská komoditní burza - kakao tu minulý čtvrtek zdražilo na 1 743 liber (2 787 dolarů) za tunu, což je o 21 procent více, než stálo na začátku roku. Na newyorské burze stála surovina podle Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO)  2715 dolarů - loni se přitom v průměru platilo jen 2464 dolarů.

Jak je nicméně patrné z grafu, který ukazuje dlouhodobý vývoj cen, v minulých letech už stála tato komodita i více. Například v lednu 2010 to bylo 3520 dolarů za tunu, což bylo vůbec historické maximum.

Za nárůst cen surovin může hlavně suché počasí v západní Africe během července a srpna a následná malá úroda. Ceny mléka pro změnu zvýšila loňská sucha ve Spojených státech amerických. Nedostatek srážek vedl k nejhorší úrodě obilovin od padesátých let, což zvedlo ceny krmiv pro hospodářská zvířata. Se suchem se potýkal i Nový Zéland, největší vývozce mléka ve světě.

Analytik Jiří Tyleček z X-Trade Brokers dodává, že důležitou roli hraje i nárůst poptávky především v asijských zemích. "Pokud by pokračovalo globální oživení, bude dále živit tlak na růst ceny surovin, z nichž se čokoláda vyrábí," říká.

Důsledkem toho je převis poptávky nad nabídkou surovin, což táhne ceny nahoru. "Banka Maquarie Group očekává v sezoně 2013 až 2014, která začala 1. říjnem, globální deficit kakaa na úrovni 173 tisíc tun. V další sezoně by měl být deficit 113 tisíc tun," uvádí Tomčiak.

 

Právě se děje

Další zprávy