Konec dotovaných mobilů pomohl obchodům. Prodeje rostou

ČTK ČTK
1. 10. 2013 16:26
Podíl mobilních operátorů na prodejích telefonů klesl na 60 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Prodeje mobilů v kamenných prodejnách a e-shopech v posledních třech měsících rychle rostou, důvodem je ústup mobilních operátorů od dotování telefonů. Obchodníci hlásí meziroční nárůst prodejů mobilních telefonů o desítky procent. Vyplývá to z ankety ČTK.

Podíl mobilních operátorů na prodejích telefonů (v kusech) dosahoval v červenci 2012 podle údajů GfK 70 procent, v letošním červenci klesl na 60 procent. Podle odhadů odborníků na maloobchod se do konce letošního roku sníží na 50 procent.

Největší mobilní operátoři T-Mobile a Telefónica přešli na jaře spolu s uvedením nových neomezených tarifů od prodeje dotovaných telefonů k nabídce přístrojů na splátky. Firmy tvrdí, že jim změna systému nepřinesla snížení příjmů z prodeje zařízení, protože se zvýšila průměrná útrata za telefon. "Zákazníci si nyní mnohem častěji pořizují nákladnější telefony, na které by v dotovaném režimu nedosáhli," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Internetový obchod Mall.cz registruje za září dvojnásobný prodej telefonů v meziročním srovnání, v síti obchodů Expert Elektro se prodej za poslední tři měsíce zvýšil o 53 procent. "Trh bez mobilních operátorů výrazně posiluje a rostoucí tendenci i nadále očekáváme, spíše však v hodnotě než v počtech prodaných telefonů, a to především díky chytrým telefonům," řekla Jana Choroušová z Datartu. Oživením trhu je podle ní rovněž nový operační systém Windows Phone 8.

Internetový obchod Kasa.cz čeká zvýšení průměrné ceny prodaného mobilu z 4200 na 5300 korun, prodeje mu vzrostly v řádu desítek procent. "Zákazník se přesunul k tradičním prodejcům elektroniky na internetu i v kamenných obchodech. Nákup mobilních telefonů u operátorů už nepřináší zákazníkovi téměř žádné výhody," uvedla produktová manažerka Kasa.cz Lenka Molková.

"S tím, jak operátoři přestávají dotovat telefony, zaznamenáváme měsíc od měsíce rostoucí zájem o telefony všech značek. V meziročním srovnání je růst prodejů nejmarkantnější ve smartphonech, například za červenec a srpen nám prodeje vzrostly o 151 procent," dodal ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Podle marketingového ředitele e-shopu CZC.cz Marka Šalandy je pravděpodobné, že nyní zákazníci vybírají telefon více podle technických parametrů, ceny i uživatelských recenzí a nejsou omezeni nabídkou operátora. Na rostoucím prodeji mobilů má podle něj nyní vliv i začátek školního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy