Neomezený poslech hudby nabídne v Česku i Google

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
1. 10. 2013 9:00
Přístup k asi 18 milionům skladeb nabídne Google zpočátku za 129 korun měsíčně.
Foto: Google

Praha - Dva roky po Applu začíná internetový gigant Google prodávat a pronajímat hudbu i českým zákazníkům. V nabídce je i česká produkce z padesáti vydavatelství. Informuje o tom server iHned.cz.

Přístup k asi 18 milionům skladeb nabídne Google do 15. listopadu za měsíční předplatné 129 korun. Kdo si službu aktivuje později, zaplatí 149 korun. Uživatel získá neomezený výběr z alb a nabídku internetových rádií.

Google Music je možné poslouchat na osobních počítačích přes webové prostředí nebo v mobilních telefonech s operačním systémem Android a nainstalovanou aplikací Hudba Google. Ta je na části telefonů prodávaných v Česku předinstalovaná a jinak je dostupná bezplatně v Google Play.

Server iHned.cz připomíná, že Google sliboval i aplikaci pro iPhone, ale ta zatím není k dispozici. Důvody Google nesdělil, ale pravděpodobně jde o problémy s licenčními podmínkami Applu, který však aplikace konkurenčních služeb jako Spotify, Deezer nebo Rdio distribuuje.

Google není první, kdo v Česku umožní poslouchat hudbu v podstatě bez omezení. Podobnou službu nabízejí český MusicJet a zahraniční Deezer a Rdio. Výhodou Googlu je ale jednoznačně cena - Rdio i Deezer za měsíc přístupu zhruba 180 korun, MusicJet v plné verzi s mnohem omezenější nabídkou hudby stojí 149 korun.

Google také nabízí měsíční bezplatný zkušební přístup, Rdio i Deezer nabízejí kratší zkušební dobu. Konkurence, včetně českého projektu MusicJet, nabízí také levnější variantu služby pouze pro poslech na osobním počítači s připojením k internetu za asi 75 až 90 korun.

U prodeje funguje systém jako u aplikací - Google si bere 30 procent, majitel práv 70 procent. U předplatného Google podmínky nezveřejňuje, stejně jako konkurence.

 

Právě se děje

Další zprávy