Cenová válka. V Praze pořídíte byt levněji než jinde

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
26. 9. 2013 12:50
Podle odhadů developerů se letos v Praze prodá až 5500 nových bytů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ekospol

Praha - Nízké ceny v kombinaci s historicky nejnižšími sazbami hypoték nadále posilují poptávku po pražských bytech. Podle odhadů předních tuzemských developerů by se mohly v letošním roce prodeje bytů v hlavním městě dostat na obdobnou úroveň jako v roce 2007, kdy Českou republiku ještě nesužovala krize.

Poptávku podle odborníků táhne zejména trend superlevných projektů, který započal v posledním kvartálu loňského roku.

"Jsou před námi měsíce, které jsou z hlediska poptávky a prodeje silné. Počet prodaných bytů by se tak na konci roku mohl pohybovat okolo 5500," odhaduje pro online deník Aktuálně.cz vedoucí prodeje společnosti Crestyl Petra Holubová.

Pokud se této výše podaří dosáhnout, vzrostou prodeje pražských bytů v porovnání s loňským rokem o pětinu.

Ostatní predikce jsou střízlivější. „Letos odhadujeme prodeje minimálně 4800 bytů," odhaluje predikci skupiny Trigema její generální ředitel Marcel Soural a připouští, že by se mohlo podařit překonat pětitisícovou hranici.

„Pokud se v ekonomice nestane nic závažného, očekávám, že celkové prodeje nových bytů v Praze se v roce 2013 přiblíží hranici 4, 5 tisíce," přidává svůj výhled ředitel firmy Ekospol Evžen Korec.

Superlevně

Za výrazným nárůstem zájmu o koupi nových bytů v Praze stojí cenová válka developerů, kteří se předhánějí ve výhodnějších nabídkách v rámci takzvaných superlevných projektů. Právě v takovýchto lokalitách se podle Korce prodá až devadesát procent všech pražských bytů.

„Dochází tak k paradoxní situaci, kdy jsou byty v těchto lokalitách dokonce levnější než byty v regionálních centrech," říká Korec.

Superlevné lokality zapříčinily v posledních dvou letech pokles průměrné ceny bytů. Ta se snížila z více než 60 tisíc korun za metr čtvereční na zhruba 56 tisíc.

„Vtip je ale v tom, že za tyto ceny se byty ve skutečnosti neprodávají - drtivá většina prodejů se realizuje v intervalu 35 až 45 tisíc korun za metr čtvereční. Zbytek prodejů je zpravidla výsledkem vyjednávání kupujících s developerem," vysvětluje Korec.

Příkladem může být projekt Javorová čtvrť společnosti Central Group v Horních Měcholupech. Firma zahájila v polovině září prodej další etapy bytů za průměrnou cenu 34 700 korun za m2, přičemž ceny některých bytů začínají dokonce na 23 200 korunách za m2.

Cenová válka

Tento projekt označuje Central Group co do výše cen za nejúspěšnější v české historii. S tím ale nesouhlasí konkurenční Ekospol. Ten přisuzuje prvenství svému projektu Nové Měcholupy.

"Během tří let Ekospol v rámci projektu Nové Měcholupy prodal 531 bytů, přičemž všechny byty se podařilo prodat dlouho před dokončením stavby. Central Group má stále, rok po zahájení prodeje, v projektu Javorová čtvrť neprodaných padesát bytů," reaguje na prohlášení Central Group firma Ekospol.

Kdy tato cenová válka skončí?

Podle vedoucí úseku marketingu společnosti Central Group Martiny Pavlisové se zastavila právě nyní, na současných cenách nových nemovitostí.

"Není již z pohledu ekonomiky firem možné nabízet nové byty levněji," vysvětluje Pavlisová. 

Nakupujte teď!

Stav, kdy jsou ceny bytů v řadě případů na své nejnižší úrovni a ke koupi lákají také nízké sazby hypoték, tak podle odborníků brzy pomine.

Například červnová Zpráva o finanční stabilitě České národní banky odhaduje, že ceny bytů půjdou nahoru už v příštím roce. Sazby hypoték pak zaznamenaly růst už letos v červenci, stejným směrem šly i v srpnu, přičemž pozvolný růst se očekává i v dalších měsících.

Developeři proto radí: Nakupujte nyní.

Podle odhadů ředitele společnosti Trigema Marcela Sourala přetrvají slušné cenové podmínky pro koupi bytu v Praze maximálně půl roku.   

„Klienti mají v současné době nejlepší možnost získat bydlení za nižší cenu, než byla před pěti lety a než bude za pět let," uzavírá Soural.

Kromě Měcholup zůstávají i v letošním roce podle developerů mezi nejžádanějšími lokalitami pro koupi nového bytu Vysočany, Letňany nebo Prosek. Podle Petry Holubové z Crestylu se zvýšila také poptávka po nových bytech na Praze 5 nebo v Dejvicích.

Podívejte se, kolik se v Praze podle dostupných údajů developerských firem prodalo od roku 2007 nových bytů. Tabulka obsahuje i předpoklad společností Crestyl, Trigema a Ekospol pro letošní rok.

Počet prodaných nových bytů v Praze od roku 2007 s výhledem roku 2013

Rok Prodeje
2007 5356
2008 3409
2009 1941
2010 2691
2011 3791
2012 4578
2013 odhad Crestyl 5500
2013 odhad Trigema 4800
2013 odhad Ekospol 4500

Zdroj: Ekospol, Trigema, Crestyl

 

Právě se děje

Další zprávy