Co se stalo v hospodě, když dospělý chtěl dětskou porci

Radek Pecák Radek Pecák
23. 8. 2013 10:20
Časopis dTest zkoušel, jak dopadnete, když si v restauraci chcete dát dětskou porci.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Může si starší dítě, případně dospělý objednat dětské jídlo? Tuto otázku, s níž jste se už možná setkali v nejedné restauraci, řeší v současné době právní poradci spotřebitelského časopisu d´Test.

Možná už to napadlo i vás. Buď jste měli chuť na jídlo, které jste naposledy jedli v mateřské školce, nebo jste prostě měli menší hlad a dětská porce by vás v danou chvíli plně uspokojila.

Jenže mnozí zákazníci se podle stížností, které d´Test eviduje, setkali s tím, že jim obsluha odmítla jídlo přinést. Důvod? Už přesáhli věkovou hranici 12 let. Nejhorší zkušenost, s níž se testující zákazníci potkali, byla nabídka číšníka, že dětské jídlo přinese, ale host za něj zaplatí normální, tedy dvojnásobnou cenu.

"Důvodem, proč restaurace odmítá přinést dětské jídlo osobě starší 12 let, je téměř vždy úmysl majitele přimět zákazníka utratit více," říká vedoucí právní poradny spotřebitelského časopisu Lukáš Zelený a dodává: "Neupíráme podnikatelům právo dosahovat vyšších zisků, ale klademe si otázku, proč stanovovat striktně věkovou hranici, jestliže konečné rozhodnutí je na zaměstnanci restaurace. Není zřejmé, proč může pokrm dostat například dvanáctileté dítě, a nikoliv třináctileté," říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Na druhou stranu i experti d´Testu připouštějí, že se nemusí jednat o diskriminační postup, záleží čistě na vůli podnikatele, zda danou sekci jídel bude ve svém podniku nabízet a za jakých podmínek.

"Odepřením poskytnout dětské jídlo není zasahováno do lidské důstojnosti dotčené osoby, ale jde jen o výraz jistého nepohodlí. Chce-li podnikatel oslovit klientelu rodin s dětmi a přivést je do své restaurace, může k tomu využít pravidlo zvýhodňující jednu skupinu oproti druhé. Dokonce si sám pro sebe může určit, kdo podle něho je ještě dítětem, třeba věkovou hranicí 12 let. Takový přístup zastávají zejména státní orgány vykonávající dozor," dodává Zelený.

Záleží pak na každém, zda bude odepření objednávky dětského jídla považovat za diskriminaci své osoby a příště zvolí raději jiný podnik, či ne.

 

Právě se děje

Další zprávy