Účet za Egypt: Travel service ztratí půl miliardy

Tereza Holanová ČTK Tereza Holanová, ČTK
19. 8. 2013 16:50
Nepokoje v zemi způsobí českým cestovkám milionové ztráty.
Foto: www.sxc.hu

Praha - Český letecký dopravce Travel Service přijde na tržbách v České republice, v Maďarsku, Polsku a na Slovensku kvůli zrušeným letům do Egypta o přibližně půl miliardy korun. Oznámila to mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Tuzemské cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, poté co ministerstvo zahraničí vyzvalo občany, aby do země kvůli nepokojům nejezdili. Současně se cestovky snaží urychlit stahování turistů ze země.

Například u Exim Tours bude muset ukončit dovolenou dříve zhruba osmdesát lidí. Poslední turisté CK by měli přiletět ve čtvrtek. "V návaznosti na poslední vývoj situace v Egyptě jsme urychlili stahování klientů ze všech letovisek, tak abychom v pátek 23. srpna, kdy se po modlitbách očekávají velké nepokoje, neměli v Egyptě jediného klienta," řekl marketingový ředitel CK Stanislav Zíma.

Zákazníci cestovky pobývající v letovisku Hurghada se vrátí ve středu, poslední turisté z Marsá Alam pak ve čtvrtek. "Klientům, kterým byla dovolená zkrácena, bude poskytnuta poměrná částka za nečerpané dny dovolené ve formě voucheru na jakýkoliv zájezd Exim tours," uvádí Zíma.

Cestovní kancelář Alexandria již nemá v letovisku Hurghada žádné klienty, poslední se vrátili dnes.

"Některým z nich jsme z bezpečnostních důvodů dovolenou zkrátili ze dvou týdnů na jeden. Klientům jsme to vysvětili a všichni to pochopili a akceptovali," uvádí mluvčí cestovky Petr Šatný s tím, že odpovídající částku turisté dostanou od cestovky zpět. Z menšího a mnohem klidnějšího letoviska Marsá Alam by se poslední klienti měli vrátit příští pondělí.

CK Fischer: Do Egypta nejdříve v září

Cestovní kanceláři Fischer zůstanou v Hurghadě přibližně tři desítky klientů. "O jejich možném dřívějším návratu rozhodneme podle aktuální situace. Za zkrácení dovolené klientům případně vrátíme odpovídající část z ceny zájezdu," uvádí mluvčí společnosti Jan Osúch.

Z letoviska Marsá Alam se více než osmdesát lidí vrátí ve čtvrtek, další dvě stovky klientů mají přiletět příští pondělí.

"Až do konce prázdnin nevypravíme do Egypta žádné letadlo. Klientům, kteří měli letět v pondělí 26. srpna, ve čtvrtek 29. srpna a v neděli 1. září nabídneme změnu destinace nebo vrácení peněz. V této chvíli plánujeme vypravit první let do Egypta 5. září. Vše bude samozřejmě záviset na aktuální bezpečnostní situaci," shrnuje Osúch.

U Firo Tour požádali o dřívější návrat čtyři klienti. "Jinak se všichni ostatní vrací v původně naplánovaných termínech," dodává mluvčí Pavlína Pešová.

Podle mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřiny Petříčkové nyní v zemi pobývají zhruba dva tisíce Čechů, poslední z nich by se měli vrátit v pondělí 26. srpna.

"Možnosti odletět z egyptských letovisek co nejdříve z důvodu obav o bezpečnost turistů využilo jen minimum lidí. Většina chtěla zůstat v resortech a dokončit svůj pobyt, neboť situace v turistických letoviscích je podle informací od delegátů a partnerských agentur stále klidná a pobyty zde probíhají jako obvykle," tvrdí Petříčková.

Malým cestovkám hrozí krach

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend na necelých 20 milionů korun. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se celková ztráta může vyšplhat na 40 až 45 milionů korun.

Řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt se může dokonce dostat do existenčních problémů. Kolika firem v Česku se podobný problém může týkat, ale mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková předjímat nechce. "Na toto je ještě hodně brzy," říká.

Největší podíl zákazníků, kteří si vyberou právě Egypt, ale podle ní mají v tuzemsku právě velké cestovky, a to Exim tours, CK Fischer, CK Blue Style a Čedok. "Byznys cestovních kanceláří se dostává do pozadí, jde hlavně o bezpečnost lidí," zdůrazňuje navíc.

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta už v pátek. Reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí, které občany vyzvalo, aby do země nejezdili, a to ani do turistických středisek u Rudého moře, kromě Hurghady a Marsá Alam tedy například Šarm aš-Šajchu, Dahabu, Nuweiby a Taby.

Kapacita na jiných místech někdy nestačí

Většina ze dvou tisíc osob, které měly odletět do egyptských letovisek, si již vybrala jinou destinaci nebo termín.

"Nabídka je ovšem velmi omezená, mnoho kapacit je vyprodaných, některé cestovní kanceláře dokonce navyšovaly v jiných destinacích ubytovací kapacity," upozorňuje Petříčková. Největší zájem mají lidé v takovém případě o zájezd do Řecka, Turecka, Tuniska a Bulharska.

"Zákazníků, kteří si z alternativní nabídky pobytů nevybrali a požadovali vrácení peněz za nerealizovaný zájezd, je naprosté minimum, řádově desítky," dodává mluvčí AČCKA.

"Klienti nejčastěji jako alternativu zatím volili Tunisko nebo Tureckou riviéru. Není to jen otázka preferencí dané země, ale i aktuálně volných míst v nejbližších odletech," uvádí Pešová z Firo Tour.

 

Právě se děje

Další zprávy