Myší v obchodech je třikrát víc. Inspekce přitvrzuje

Tomáš Fránek
6. 8. 2013 6:00
Za opakovaný výskyt hlodavců hrozí prodejcům pokuta až tři miliony korun.
Stopy po hlodavcích v pekařství Ječmínek u stanice metra Luka
Stopy po hlodavcích v pekařství Ječmínek u stanice metra Luka | Foto: SZPI

Brno - Už čtrnáct větších i menších prodejen potravin letos dočasně uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli myším mezi regály a ve skladech.

Za sedm měsíců letošního roku je to třikrát více obchodů než v uplynulých dvou letech za celý rok.

Při opakovaném zjištění výskytu hlodavců hrozí prodejcům pokuta až do výše tří milionů. Nejvyšší pravomocné pokuty jsou ale zatím výrazně nižší. Za rok 2011 je "rekordmanem" sankce ve výši 200 tisíc korun. Loni a letos inspekce navrhla výrazně vyšší sankce v řádech stovek tisíc korun na jeden obchod, zatím ale nejsou pravomocné. Pokuty bývají nicméně vyměřeny nejen za přítomnost nebo stopy hlodavců v obchodě, ale souhrnně za více zjištěných přestupků. 

Vedle pokuty od státu přijdou obchody také o tržby ve výši až několik set či milionů korun za dobu nejméně jednoho dne, kdy musí v uzavřené prodejně provést deratizaci. Hrozí jim také ztráta dobrého jména v regionu.

Nedostatečná ochrana

Dva letošní příklady ukazují, jak se myši do obchodů dostávají.

Tak třeba v prodejně i zázemí Penny Marketu v Domažlicích našli inspektoři značné množství myších exkrementů, rozežraných potravin a dalších stop přítomnosti hlodavců. Myší exkrementy našli kontroloři i na zboží, které prodejce v regálech nabízel spotřebitelům. Jednalo se zejména o cukrářské výrobky a polotovary.

Závěr byl jednoznačný - prodejna nebyla dobře zajištěna proti pronikání škůdců z okolí prodejny a prodejcem přijatá opatření na jejich redukci byla zcela nedostatečná.

Při zatím posledním zveřejněném případu zjistili kontroloři v prodejně Tesco v Boskovicích přímo ve skladu potravin velké množství exkrementů hlodavců zejména pod paletami, kolem zdí a u rampy. Na prodejní ploše u regálů s moukou zachytili inspektoři živou myš.

Ani u Tesca nebyla podle inspektorů funkční všechna opatření k tomu, aby se myš do obchodu dostat nemohla.

Nejde o systémové selhání

Odpověď na to, co letošní zvýšený výskyt hlodavců způsobilo, ale není jednoznačná. Obchodníci tvrdí, že ve většině případů jde o selhání jednotlivců jak při zajištění prodejny, tak při úklidu. O systémové selhání v dohledu nad čistotou podle nich nejde.

"Od začátku roku jsme měli v Boskovicích jedenáct kontrol inspekčních orgánů. Toto je první negativní zjištění tohoto druhu," říká mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček. "Specializovaná firma pravidelně všechny obchody kontroluje," dodává.

„Naše poznatky opravdu spíše ukazují na to, že jde o selhání u jednotlivých poboček obchodů," potvrzuje také mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. A připouští, že ani stoprocentní opatření nemusí zabránit vniknutí myší do obchodu.

Kontroloři se nedomnívají, že by šlo o systémový nedostatek způsobený například vlivem úsporných opatření v obchodech a zhoršení kvality úklidu. Na nedostatek lidí a také jejich časté střídání přitom několikrát upozornily odbory, podle kterých jsou pracovníci v řetězcích přetěžováni, velmi špatně placení a často ani nemohou dělat svoji práci pořádně.

Mluvčí inspekce přitom neuvedl žádný řetězec, region nebo typ obchodů, který by na tom byl s hygienou výrazně hůř než ostatní. "Problémy jsou ve větších i menších obchodech různých prodejců a také v různých regionech," říká Kopřiva.

Z polí do obchodů je blízko

Urbanista a architekt Pavol Čeněk, který se zabývá územním plánováním, uvádí ještě jeden důvod, proč myši pronikají do obchodů, především těch velkých.

Prodejny se totiž často staví na volných pozemcích na okrajích měst, takže pro hlodavce z polí jsou na prvním místě při hledání potravy. „Myším a dalším hlodavcům přitom stačí jenom velmi malý prostor, aby se do skladů a obchodů dostaly," zdůrazňuje.

Problémy s hlodavci mají i obchodníci v zahraničí. Například v Británii se myši objevily třeba v prodejně Tesco Metro v Covent Garden v centrálním Londýně. Problémy měl také Kaufland v několika německých prodejnách.

Hlodavci přenášejí celou řadu vážných onemocnění, která jsou pro člověka nebezpečná. Nejčastěji se jedná o weilovu žloutenku, leptospirózu, salmonelózu, myší tyfus, tuberkulózu, krysí skvrnivku a tularemii. K přenosu infekce dochází kontaminací jídla jejich výkaly, nebo když se trus či moč hlodavců dostanou do kontaktu s lidskou pokožkou.

 

Právě se děje

Další zprávy