V Tescu v Boskovicích nenakoupíte. Byli tam hlodavci

Radek Pecák Radek Pecák
2. 8. 2013 15:03
Inspektoři spatřili živou myš přímo v prodejně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČIŽP

Boskovice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela provozovnu společnosti Tesco Stores v Boskovicích.

Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva informoval, že důvodem je závažné porušení hygienických předpisů v provozovně v ulici  Chrudichromská číslo 1352/7 a zákazala užívání prostor pro uvádění potravin do oběhu.

Ve skladu potravin inspektoři našli velké množství exkrementů hlodavců a to zejména pod paletami, kolem zdí a u rampy. Inspektoři viděli i živou myš přímo v prodejně v místech, kde se prodává mouka.

"Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je v rozporu s hygienickými předpisy a Nařízením (ES) 852/2004. Prostory provozovny nesplňovaly podmínky, které umožňují uchovat zdravotní nezávadnost potravin," informuje Kopřiva.

Po uzavření pobočky provozovatel zahájil komplexní úklid prodejny včetně regálů a odstranění poškozeného zboží. Specializovaná firma rovněž zahájila deratizační práce.

"Uložený zákaz bude uvolněn, až provozovatel prokáže, že odstranil všechny zjištěné nedostatky. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," dodal Kopřiva.

Letos již SZPI uložila zákaz užívání prostor z důvodu přítomnosti škůdců už ve 14 prodejnách potravin. Výskyt škůdců v potravinářských provozech představuje riziko pro lidské zdraví, neboť  hlodavci mohou přenášet závažná onemocnění.

 

Právě se děje

Další zprávy