České pivo z Polska? Hlavní sládek Gambrinusu odpovídal

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 7. 2013 15:45
Online rozhovor s hlavním sládkem plzeňského Gambrinusu Pavlem Zítkem
Pavel Zítek
Pavel Zítek | Foto: Gambrinus

Online rozhovor - Léto a s ním i pivní sezona jsou v plném proudu. Podle studie Ernst & Young vypije Čech zhruba třetinku denně. Na každého občana připadlo loni podle statistik Českého svazu pivovaru a sladoven v průměru 144 litrů vypitého piva.

Jak zabrala ovocná piva s různými příchutěmi? A jak velcí výrobci zvládají konkurenci minipivovarů, kterých je už v Česku více než sto padesát?

"Nerozlišuji piva z velkého nebo malého pivovaru, ale podle toho, která mi chutnají a která mi chutnají méně," říká hlavní sládek plzeňského Gambrinusu Pavel Zítek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Těm odpovídal například na otázky, co si myslí o "pivních limonádách" nebo zda je na programu nealkoholické pivo.

Kromě toho několikrát vyvrátil tvrzení, že se Gambrinus vaří někde jinde než v České republice. "Skutečně nevyrábíme piva pod značkou Gambrinus ani žádná jiná v Polsku!" uvedl a dodal, že pojem "europivo" nezná.

Pivní revoluce: Ovládnou minipivovary český trh?

Stejně tak mu podle jeho slov nevadí, že spotřeba piva v Česku již neroste. "Jako sládek preferuji, aby lidé pili dobré pivo v příjemné hospůdce, než aby tvořili objemové rekordy," komentuje Zítek.


 

Právě se děje

Další zprávy