Léčí potravinové doplňky? Soud EU dal návod, jak na lži

Tomáš Fránek
18. 7. 2013 15:27
Soud vydal stanovisko v případu, který může ovlivnit miliardový byznys
Foto: Aktuálně.cz

Lucemburk - Česko dostalo od Evropského soudu závazný návod, jak může regulovat miliardový trh s potravinovými doplňky. A jak lze trestat případné lži výrobců či prodejců o tom, že tyto produkty pomáhají léčit.

Na základě žádosti Nejvyššího správního soudu vyložil Soud EU unijní směrnice, které umožňují výrobcům potravinových doplňků tvrdit, jak jejich preparáty zlepšují zdraví lidí.

Podle Soudu EU není pro rozhodnutí o tom, zda výrobce potravinového doplňku použil tvrzení o účincích na zdraví lidí oprávněně, či protiprávně, podstatné to, zda na obalu uvede, že jde o výrobek, který významně snižuje riziko vzniku lidského onemocnění.

„Výrobci nemusí výslovně uvádět, že spotřeba určité kategorie potravin, potraviny nebo některé z jejích složek 'významně' snižuje riziko vzniku lidského onemocnění," rozhodli soudci Evropského soudu.

Zjednodušeně řečeno: I bez toho, že by výrobce uvedl informace o významném účinku na zdraví, jde o výrobek podléhající regulaci Evropské unie. Její expertní týmy přesně stanovily, která tvrzení o zdravotních účinících mohou dodavatelé potravin a doplňků stravy používat (jde asi o 220 tvrzení) a která už jsou zakázaná.

Inspekci se nelíbil Merilin

Celý spor rozpoutal potravinový doplněk GS Merilin prodávaný v Česku. Objevilo se na něm tvrzení, že díky obsahu vitamínů a vápníku snižuje riziko vzniku zlomenin. Na výrobku přitom nebyla použita informace o významném zdravotním účinku tak, jak to požadují normy Evropské unie při prokazování lživých tvrzení o účincích potravin.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce obvinila firmu z porušení zákona a evropských směrnic. Společnost podle kontrolorů užila zakázané tvrzení a mátla tak svoje zákazníky. Inspekce proto firmě udělila pokutu ve výši 200 tisíc korun.

Nejvyšší správní soud pak ale prozatím odmítl spor rozhodnout a poslal žádost o výklad evropských norem k soudu v Lucemburku.

Vedle posouzení toho, zda léčebné účinky musí mít "významný účinek", chtěli soudci vědět také to, zda se na GS Merilin vztahuje přechodné opatření, díky němuž může tvrzení o zdravotním účinku užívat až do začátku roku 2022.

Evropský soud rozhodl, že ochrana se vztahuje na tvrzení, která jejich výrobci užívali před 1. lednem 2005. To nyní musí český soud znovu posoudit, stejně tak tvrzení o tom, že přípravek obsahuje navíc vápník a vitamín D3, napomáhající snižovat riziko vzniku osteoporózy a zlomenin.

Problémů je víc

Státní zemědělská a potravinářská inspekce za loňský rok uložila zákaz uvádění na trh u potravinových doplňků v celkové hodnotě 14,9 milionu korun.

Například letos našli kontroloři v potravinovém doplňku Stacker 2 Thermodrene potenciálně nebezpečnou látku 1,3-dimethylamylamin neboli geranamin. V některých případech může požití skončit i smrtí.

Češi loni utratili za doplňky stravy v lékárnách téměř 5,5 miliardy korun, což bylo o 5,5 procenta více než o rok dříve. Podle České asociace pro speciální potraviny lidé nejvíce kupovali kloubní preparáty, probiotické přípravky a doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů.

Ve sněmovně v současné době leží novela zákona, podle níž má do budoucna nově Státní ústav pro kontrolu léčiv dohlížet také na reklamu na potravinové doplňky a regulovat ji, aby nebyly uváděny jako léčiva.

 

Právě se děje

Další zprávy